I Salems kommun är invånarnas möjligheterna att påverka sämre än i många andra kommuner. Ett sätt är att själv engagera politiskt eller att ta upp en fråga med sina politiker. Det senare alternativet blev ännu svårare efter att kommunfullmäktige nyligen röstade igenom ett beslut att begränsa möjligheten att ställa frågor i fullmäktige.

Men nu finns en ljusning. Det politiska styret driver frågan om att införa medborgarförslag i kommunen.

– Det stora skälet till att vi tycker medborgarförslag vore bra är att förslaget kommer direkt från en enskild medborgare och inte via ett politiskt parti. Annars riskerar frågan att bli politiserad och det tycker vi är synd, säger Anders Klerkefors, gruppledare för Rönningepartiet.

Förslag om förslag ska utredas

Formen för medborgarförslag varierar mellan kommunerna som har det. I Botkyrka har kommunen valt att ha dialogforum där de tar emot synpunkter kring ett visst område under ett par gånger per år. I Huddinge kan vem som helst väcka ett medborgarförslag, men för att det ska beslutas om politiskt krävs att minst 100 andra röstar på förslaget.

Hur det skulle kunna se ut i Salem vill Anders Klerkefors lämna öppet. Det är en fråga som bör utredas av kommunens tjänstemän, menar han.

När kan det bli aktuellt med medborgarförslag?

– Vi kan förvänta oss att det under mandatperioden kommer läggas ett förslag om medborgarförslag. Sådana här frågor måste få ta sin tid – att säga något mer än så vore olämpligt, säger han.

I kommuner som har medborgarförlag handlar ofta förslagen som sedan blir verklighet om nya utegym och hundrastgårdar, eller att en lekplats bör rustas upp.

FRÅGAN: Vad hade du lämnat in för Medborgarförslag om du kunde?

Maria Robing, 53, Tullinge.

Maria Robing, 53, Tullinge.

Angie Gray

– Jag arbetar inom skolan så jag hade gärna sett att man gjorde större satsningar där. Jag tror att en bättre skola ökar tryggheten. Sedan så tycker jag att det är viktigt att vi vuxna visar oss ute i samhället så att våra unga ser oss, säger Maria Robing, 53.

Set Bornstein, 84, Rönninge.

Set Bornstein, 84, Rönninge.

Angie Gray

– Jag hade önskat att man tog tag i saken och rustade upp Säby Simhall, den är i riktigt dåligt skick. Just nu skjuter man bara på det. En man som jag som har passerat sitt bäst före datum behöver en plats att kunna träna och simma på ibland, säger Set Bornstein, 84, Rönninge.

Duca Grozdanovic, 61, och hunden Sture, 14, Salem.

Duca Grozdanovic, 61, och hunden Sture, 14, Salem.

Angie Gray

– Jag hade önskat högre ålder på ungdomsgården här. Min dotter kunde inte längre gå dit när hon fyllde 15. Generellt sett tror jag att ungdomar behöver fler aktiviteter, speciellt under vinterhalvåret, säger Duca Grozdanovic, 61, Salem.