Papper ligger utspridda över skrivbordet. Ett regelverk över inlämning och ett protokoll. En rulle hushållspapper står vid sidan av.
Det ser ut som att någon gått iväg för att köpa lunch för att sedan komma tillbaka. Troligtvis var det dock för fyra år sedan, när aktiviteten i Lupinsalen i Stenhamra upphörde.
– Föreningen verkar ha lagts vilande, eller upphört. Vi vet inte riktigt, säger Iréne Hededal, chef för Ekerös kultur- och fritidsförvaltning.
Tegelhuset strax intill Stenhamraskolan ägdes tidigare av det då kallade Televerket. 1999 köptes det av kommunen i syfte att låta föreningen Mälaröarnas folkrörelsearkiv disponera lokalerna. Föreningen samlade in allt arkivmaterial från andra föreningar och organisationer, katalogiserade och vårdade det.
Det pågick i över 20 år, men omkring 2017 verkar föreningens verksamhet ha lagts på paus. Årsmöten genomfördes fram till 2021 men efter det vet inte kommunen vad som hände.
Inspirationsträff
Klart är i alla fall att materialet finns kvar. Hylla upp och hylla ner med protokoll från väghållarföreningar och nykteriströrelser, fotografier från tidigt 1900-tal, tidningar och diabilder finns prydligt ordnat i salen. Enligt ett register uppsatt på en av hyllorna ska över 80 föreningar ha material här.
Nu gör kommunen ett försök att blåsa liv i Mälaröarnas folkrörelsearkiv. Idén uppkom när kultur- och fritidsförvaltningen fick uppdraget att se över de kommunalt ägda fastigheterna som används av föreningar. Då fanns ingen som hade nycklar till Lupinsalen, så kommunen fick byta lås.
Efter det antog förvaltningen uppdraget att se om det går att aktivera arkivföreningen.
Alla människor vill känna samhörighet till en plats och historien är en viktig del i det.
– Kommunen startar inte föreningar, vårt jobb är att stötta dem. Det blir lite bakvänt, i våra lokaler finns ett material som söker ett sammanhang, säger Iréne Hededal.
Om föreningen Mälaröarnas folkrörelsearkiv inte väcks till liv ska kultur- och fritidsförvaltningen utreda och föreslå vilket förhållningssätt kommunen ska ha till arkivfrågan. På flera platser i Sverige sköts föreningsarkivet av kommunen.
Jeanette Hagberg, chef för Ekerös kulturskola och kulturlokaler, berättar att de nu har tagit kontakt med personer som eventuellt skulle kunna vara intresserade av att engagera sig i en nystart. Kvällen den 14 april hålls en inspirationsträff i kulturhuset.
– Alla som har kunskap och intresse av lokalhistoria och arkivfrågor är välkomna, säger hon.
Säger något om Ekerö
Iréne Hededal tror att det kan finnas ett intresse hos Mälaröborna att förvalta föreningsarkivet. Materialet behövs sättas i ett sammanhang för att komma till liv, menar hon.
– Det är ett viktigt material. Jag träffade en duktig arkivarie som berättade att alla människor vill känna samhörighet till en plats och historien är en viktig del i det.
Camilla Ljungdahl, bibliotekschef, håller med om det.
– Det som har varit säger något om vad Ekerö är i dag.
Mitt i har sökt tidigare representanter för Mälaröarnas folkrörelsearkiv utan resultat.