En förvandling väntar tunnelbanans entré och längs Hornsbruksgatans norra sida blir det nya bostäder.

De som ansvarar för den nya tunnelbanebyggnaden är fastighetsutvecklarna Granitor. Nu har de släppt nya bilder för hur fastigheten som de kallar "Wasted space" är tänkt att se ut.

– Den kommer att bidra till en fantastisk förvandling av Hornsbruksgatan. Vår vision är att skapa en plats där människor möts, idéer föds och matupplevelser delas, skriver Cecilia Molvin, kommunikationschef vid Granitor.

Visionsbild över receptionen på Wasted Space.

Visionsbild över receptionen på Wasted Space.

Tham & Videgård Arkitekter

Kontor och restauranger

Huset är på 3 390 kvadratmeter och innefattar kontor och restauranger i entréplan.

– Projektet är en unik möjlighet att skapa en dynamisk och inspirerande arbetsmiljö i hjärtat av Södermalm. Vi ser fram emot att bidra till områdets utveckling och erbjuda moderna kontorslösningar, skriver verksamhetschefen Carl von Strokirch.

Utöver Granitors hus ska stadsradhus byggas av fastighetsutvecklaren Nordr. De anläggs vid slänten mot parken. De nu synliga bergväggarna försvinner för att ge området mer stadskaraktär.

Bild på den byggnad som är planerad att byggas ovanpå den nya tunnelbanebyggnaden.

Bild på den byggnad som är planerad att byggas ovanpå den nya tunnelbanebyggnaden.

Tham & Videgård arkitekter

Förändrar området

Flera har varit kritiska mot att byggena leder till att Högalidsparken naggas i kanterna.

Hur ser ni på det?

– Ovanpå Nordrs nya stadsradhus planeras en förlängning av Högalidsparken vilket kommer skapa en större allmän parkyta, skriver Cecilia Molvin.

Hon lyfter även att det på taket till Granitors hus planeras för "en grönskande takterrass, en uteservering, solbänkar och långbord."

– Takterrassen ska vara öppen för allmänheten och blir en del av parkmiljön.

Staden drog igång med förberedande arbeten våren 2024. Byggstart av Granitors hus är planerad till 2026.

Nordr bygger stadsradhus längs Hornsbruksgatan. Så här är de tänkta att se ut från Hornstullshållet.

Nordr bygger stadsradhus längs Hornsbruksgatan. Så här är de tänkta att se ut från Hornstullshållet.

Utopia arkitekter

Domstol ger tumme upp för bygge på Hornsbruksgatan

Planen på nya bostäder, tunnelbanebyggnad och centrum vid Högalidsparken är ett steg närmare verkligheten efter domstolsbeslut.

Förra året tog staden vid de gamla planerna på nybygge vid Hornsbruksgatan. Längs gatans norra sida föreslås fyra stadsradhus om två och tre våningar med totalt 36 bostäder.

Tunnelbanebyggnaden byggs om för att även husera butikslokaler. På taket ska ett kafé eller handelsträdgård in. Högalidsparken förlängs ut över de nya husen.

– Många har tyckt till under resans gång och jag upplever att de flesta tycker att det är ett bra tillskott. Det kommer att bli ett lyft för Hornsbruksgatan, har förra stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) tidigare sagt till Mitt i.

Visionsbild över förslag på bebyggelse vid Hornsbruksgatan.

Visionsbild över förslag på bebyggelse vid Hornsbruksgatan.

Tham & Videgård arkitekter

Sabbar topografin

I våras antogs planen av kommunfullmäktige, men beslutet överklagades av två grannar. De företräds av Bitte Liberg, ordförande i föreningen Södermalmsparkernas vänner. Hon menar att bebyggelsen skulle ha stor negativ påverkan på parkens grönska och områdets kulturmiljö.

– Och höjer de snittet på bergskanten, då kommer det inte gå att se varken parken eller kyrkan från gatan, säger hon.

Bitte Liberg menar även att detaljplanen strider mot paragrafer i plan- och bygglagen, som bland annat säger att platsen ska vara lämplig för bebyggelse. Att projektet skulle levandegöra platsen håller Bitte Liberg inte med om.

– De menar inte att vi ska överleva ett varmare klimat, utan de menar bara att man ska kunna äta, dricka och köpa ihjäl sig. Det är ingen som saknar restauranger och butiker där, det finns redan i Hornstull.

Förra veckan kom domen från mark- och miljödomstolen. Överklagandena avslås. Rätten menar att planen inte strider mot någon rättsregel.

Enligt Bitte Liberg ska beslutet överklagas till Mark- och miljööverdomstolen.

De menar bara att man ska kunna äta, dricka och köpa ihjäl sig.