Plastpåsarna har hittats på flera platser vid Solna centrum, vilket fick polisen i området att gå ut med en varning på sin lokala Facebooksida.

– Det ser ut som att det är ett kvitto från en bitcoin-inbetalning, och så finns det en QR-kod, säger Patrik Henriksson, operativ samordnare i lokalpolisområde Solna.

Om man skannar koden dyker frågor om ens kontonummer upp på telefonskärmen. Fyller man i de uppgifterna har man sedan bäddat för att få sitt konto plundrat, enligt Henriksson.

Därför ska man "absolut inte" skanna QR-koden om man hittar en påse, säger han. I stället ska man lämna in den till närmaste polisstation, eller slänga den.

Oklart vem

Enligt Patrik Henriksson försöker kriminella ständigt komma på nya sätt att lura folk på pengar. Moduset med bitcoin-kvitton i påse har han inte sett tidigare.

– För mig är det ett nytt fenomen.

Han vet inte om påsarna har lett till att någon blivit av med sina pengar. Vem som har spridit ut påsarna är också oklart, liksom hur många påsar det rör sig om.

De har emellertid synts till på fler håll än i Solna. Häromveckan kunde Mitt i berätta om ett liknande fynd i Björkhagen i Stockholm. Även i Midsommarkransen har påsarna dykt upp, enligt inlägg på sociala medier.

– Jag vet bara om Solna, sedan kan de finnas runtom i hela Stockholmsområdet, säger Patrik Henriksson.

Hur jobbar polisen med det här?

– Just nu tror jag inte att det pågår något aktivt ärende. Det här är ett av alla bedrägeriförsök och modus som finns just nu. Det vi gör är att vi i brottsförebyggande syfte försöker varna allmänheten.

Läs även: Äldrebedrägerier ökar – inkomstkälla för kriminella