Stockholm står för en stor del av de nydiagnosticerade hivfallen i Sverige och nästan hälften av alla personer som lever med hiv i Sverige bor i Stockholms län.

Cirka 80 procent har fått smittan utomlands, visar Folkhälsoinstitutets senaste statistik. Ukraina var det vanligaste smittlandet, följt av Thailand och Uganda,

– Det finns också ett mörkertal av nyanlända migranter som möjligtvis har hiv. Vi behöver bli bättre på att hitta dem för att erbjuda provtagning och vård, säger Talla Alkurdi (S), hälso- och sjukvårdsregionråd.

Det är ett av skälen till att Region Stockholm nu går med i det internationella samarbetet Fast Track Cities, som grundades 2014 för att underlätta erfarenhets- och kunskapsutbyte mellan länderna.

Migranter har ökad risk att diagnosticeras sent med hiv jämfört med personer födda i Sverige, konstaterar Hälso- och sjukvårdsförvaltningen:

Vi behöver bli bättre på att hitta dem.

"En sen diagnos medför ökad risk att få komplikationer och att utveckla aids. Riktade satsningar på förbättrad tillgång till hivtestning för migranter skulle bidra till en mer jämlik vård", skriver förvaltningen i beslutsunderlaget.

Talla Alkurdi framhåller att Region Stockholm ligger i framkant när det gäller att erbjuda både prevention och behandling för hiv.

På ett år har man lyckats få ner kötiden kraftigt för den förebyggande behandlingen PrEP (Preexpositionsprofylax för hiv).

För ett år sedan var PrEP-kön 1400 patienter och väntetiden minst 1 år. I februari 2025 var kön nere på 300 patienter. Från och med juni beräknas kön vara borta, enligt Hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

– Vi kan utveckla vårt arbete genom att lära oss av andra länder och andra kan lära av oss, säger Talla Alkurdi.