Göteborgs begravningssamfällighet förvaltar 36 begravningsplatser inom Göteborgs stads gränser. Och även om det är trångt om saligheten så har samfälligheten skyldighet att se till att samtliga bosatta i stan också ska ha möjlighet att gravsättas här.

Under de senaste tio åren har samfälligheten och Fastighetskontoret i Göteborgs stad sökt efter lämplig mark för en ny storkyrkogård någonstans i stan.

Ett arbete som intensifierades hösten 2021.

– Vi tittar på platser i nordöstra Göteborg och på Hisingen, områden där staden har en ganska så stor inflyttning i dagsläget, sa Katarina Evenseth, begravningschef Svenska kyrkan, i en intervju då med GöteborgDirekt.

Och nu?

– Vi planerar fortfarande för en ny storkyrkogård. Under det senaste året har vi jobbat intensivt tillsammans med Göteborgs stad för att identifiera lämpliga markområden, men det finns ännu ingen dokumentation om vilka områden som är tänkbara, säger Katarina Evenseth.

Arbetet beräknas dock vara klart innan årsskiftet 2022/2023.

– Därefter går vi vidare med markundersökningar för att se i vilken mån tilldelad mark är lämplig för begravningsändamål eller om det kan finnas hinder vad gäller miljölagstiftningen.

Planen för den nya storkyrkogården är 30 000 nya gravplatser. För att täcka det behovet behöver begravningssamfällighet ungefär 45 hektar mark, motsvarande yta som Västra kyrkogården täcker, eller lite drygt 63 fotbollsplaner.

Parallellt ska Billdals begravningsplats byggas ut under 2023 och 2024 och Tuve kyrkogård byggas ut under 2024 för att stå klar under 2025.