Vid en bänk på det lilla torget i centrum sitter två väninnor. En av de äldre kvinnorna berättar att hon tycker det blivit bättre i Sätra efter skjutningarna. Men med det sagt vill hon varken gå till centrum kvällstid eller ut i kvarteret där hon bor på kvällen. Hon känner sig inte trygg.
Just där och då märks egentligen inte mycket av otrygghet. Solen lyser över torget. Folk kommer och går till och från centrum. Det mesta verkar frid och fröjd vid första anblick.
Men flera allvarliga våldsdåd har drabbat orten. I centrum finns flera tomma butiksytor och runt entrén hänger fortfarande julbelysning. Centrumets framtid ligger just nu i händerna på en konkursförvaltare.
Vinterbelysningen hänger kvar i slutet på augusti.
Angie Gray
Mötesplatsen
För att främja tryggheten har nu Mötesplats Sätra som ligger i hörnet av det lilla torget öppnat. Under året har lokalen som tidigare var ett solarium renoverats. Ljuset släpps in genom stora fönster och inne i lokalen är det nymålat i vitt. Kvällstid ska lokalen kunna bokas av exempelvis föreningar. Torget utanför upplevs av en del Sätrabor som otryggt.
– Vi vill att lokalen aktiveras och att det blir liv och rörelse här, säger Stockholmshems kommunikationschef Åsa Stenmark.
Invigningen ägde rum i slutet av augusti. Men verksamheten hade smugit igång innan dess och hade redan lockat till sig en del nyfikna ortsbor.
– Det här blir en mötesplats för våra hyresgäster men också en plats där bostadsbolagen, stadsdelsförvaltningen, polisen och andra aktörer kan samverka kring den stora frågan om tryggheten. Tryggheten är en stor fråga för våra boende, säger Stockholmshems områdesutvecklare Daniel Ghirmatsion.
"Det är bra att Sätra utvecklas även om jag kanske inte är den som kommer att besöka mötesplatsen. Jag brukar sköta kontakter via nätet" säger Sätrabon Viktor Malmqvist.
Angie Gray
Nålar i kartan
Innanför entrén finns ett litet bord med broschyrer som exempelvis gäller jobb och studier, och information om hjälp för den som vill lämna ett kriminellt liv. Här finns också Stockholmshems områdeskarta. På den kan ortsbor sätta nålar på platser som känns otrygga.
– Man kan också märka ut en plats som känns trygg som ett gott exempel som kan vara inspiration för andra platser, förklarar områdesutvecklaren.
Stockholmshems områdesutvecklare Daniel Ghirmatsion visar kartan där folk kan märka ut platser.
Angie Gray
När Mitt i talar med folk i centrum möter vi också de som inte är särskilt oroliga. Payam Mohammadi som kommer gående med barnvagn ger tummen upp när han får höra om Mötesplats Sätra och framförallt till närvaro av polis. Han och frun flyttade till en bostadsrätt nära centrum 2019.
– Jag känner mig inte orolig i Sätra för egen del. Men jag möter min fru när hon kommer med tunnelbanan. Det är jag som vill det och inte hon som bett om det, säger han.
Payam Mohammadi berättar att det tidigare var problem med narkotikaförsäljning i garaget där han bor. Men säger att problemet är borta efter att bostadsrättsföreningen infört säkrare inpassage och kameror.
Angie Gray
Event för Sätraborna
Vilka tider personal kommer att finnas på plats är ännu inte fastslaget. Men i början av september väntar ett avstämningsmöte kring både det och formerna för samarbetet.
– Vi ska arbeta fram olika typer av trygghetsskapande insatser. Hur vi ska göra det är en fråga framåt.
Stockholmshem och Stena fastigheter har dock redan enats om ett event som ägde rum på torget utanför den 31 augusti. Det bjöds på bland annat dj, popcorn, hoppborg och frågesport.
– Det är också något som efterfrågats av våra hyresgäster, men alla är välkomna. Man ska kunna göra saker tillsammans och få chansen att möta grannar från området man aldrig träffat förr, säger Daniel Ghirmatsion.