Parkeringsplatsen med vacker utsikt kan få nytt liv när även Socialdemokraterna öppnar för att göra något av Blasieholmens nordöstra hörn. I dag finns förutom parkeringsplatsen, ett tullhus och två hamnmagasin.

– Det vore bra att kunna utnyttja den här fantastiska miljön. Den intilliggande parkeringsplatsen är väldigt trist och då känns det rimligt att man i stället skapar ett område där människor kan vistas, säger Jan Valeskog (S), stadsbyggnadsborgarråd.

Välkomnar alla

Den 9 oktober presenterade rödgröna styret uppdraget i stadens budget för 2025. Samtidigt har Dennis Wedin (M) och Annika Elmlund (M) lagt en motion om att öppna ett museum i Tullhuset på Blasieholmen. Deras tanke är att mer kultur och färre kontor ska ta plats i området.

– Det finns intressenter med idéer om vad man kan göra på Blasieholmen och då även hur man kan utnyttja Tullhuset. Vi ser gärna att alla får chansen att lämna idéer. Inte bara föreningar och organisationer utan även privatpersoner, säger Jan Valeskog.

Nu välkomnar Socialdemokraterna alla typer av förslag.

– Vi inleder ett visionsarbete för att ta in alla spännande idéer och inte på förhand låsa oss kring ett specifikt förslag eller begränsa oss till Tullhuset.

Bilburna stockholmare kan än så länge sitta lugnt i båten. Om parkeringsplatserna kommer att påverkas eller inte är ännu inte beslutat.

Lång debatt

Under större delen av 2010-talet stod Blasieholmen i centrum för Nobelcenter som då var tänkt att både hysa Nobelprisutdelningarna och museum. En debatt som senare slutade med att Stockholms stad drog tillbaka sin ansökan till högsta instans efter maktskiftet 2018. Enligt Moderaterna är det onödigt att dra igång en debatt igen.

– Det är helt fel av Socialdemokraterna att öppna upp för nya infekterade byggplaner på Blasieholmen. Det säger Moderaterna rakt av nej till. Fokus borde vara att aktivera och använda Tullhuset bättre, säger Dennis Wedin (M) oppositionsborgarråd i ett pressmeddelande.

Nu kan parkeringsplatsen och Tullhuset på Blasieholmen få nytt liv.

Nu kan parkeringsplatsen och Tullhuset på Blasieholmen få nytt liv.

Fanny Cassel

Vad vill du se på Blasieholmen?

Massimo Frantzén, 52, Gamla stan.

Massimo Frantzén, 52, Gamla stan.

Fanny Cassel

Massimo Frantzén, 52, Gamla stan

– Jag bor i Gamla stan så det här blir en av våra närmaste parkeringsplatser. Ur ett egoistiskt perspektiv har jag därför gärna kvar den. Men med det sagt hade det också varit trevligt med ett museum och lite park här i området.

Gunnar Åstrand och Michael Netterstad.

Gunnar Åstrand och Michael Netterstad.

Fanny Cassel

Gunnar Åstrand, 69, Handen:

– Jag tycker att man måste tillgodose alla, så låga hus som inte skymmer utsikten, ett gäng träd och så några parkeringsplatser är en bra lösning.

Gunnar Åstrand och Michael Netterstad.

Gunnar Åstrand och Michael Netterstad.

Fanny Cassel

Michael Netterstad, 67, Södermalm:

– Ska man bygga något här ska det vara något som passar in, och då menar jag inte nödvändigtvis något i gammal stil, utan något som hänger ihop med resten, som pyramiden utanför Louvren i Paris till exempel. Jag är för bilar i stan, men det utesluter inte att man inte kan ta in lite grönska också.