Intresset för att flytta från Stockholm låg på topp under pandemin, men har minskat de senaste två tre åren.
Samtidigt har de ekonomiska skälen för att byta Stockholm mot exempelvis Enköping, Trosa eller Sigtuna blivit allt starkare.
Det var mycket länge sedan det gick att spara så mycket pengar på en flytt som i dag, framhåller Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef på branschorganisationen Mäklarsamfundet.
I en rapport som släpps nu i veckan framgår att en småbarnsfamilj kan minska sina boendekostnader med 16 100 kronor i månaden på att flytta till Enköping. En flytt till Trosa ger en besparing på 12 200 kronor och till Sigtuna 10 500 kronor i månaden.
Halva priset
– Prisgapet mellan Stockholm och övriga Mälardalen har vidgats – särskilt för småhus. Och högre räntor har gjort att inköpspriset spelar en allt större roll för boendekalylen. Det förstärker det ekonomiska caset för att flytta, säger Joakim Lusensky.
Joakim Lusensky, Mäklarsamfundet
Fredrik Hjerling
Som exempel låg snittpriset på en villa i Enköping på 3 760 000 kronor i februari 2025, enligt Svensk Mäklarstatistik, att jämföra med 7 065 000 för en snittvilla i Storstockholm.
Inköpspriset spelar en allt större roll för boendekalylen.
Prisutvecklingen går i ungefär samma takt rent procentuellt – runt 6 procent årligen – om man jämför Stockholm med städer i Mälardalen. Men eftersom priserna är så mycket högre i Stockholm växer skillnaden i kronor och ören.
– Samtidigt har distans- och hybridarbetet blivit det nya normala i många branscher vilket minskar behovet av daglig pendling. Pendlingskostnaderna har dessutom inte ökat lika mycket som boendekostnaderna, säger Joakim Lusensky.
Psykologiska trösklar
Om man lägger till kostnaderna för att pendla jämnar kalkylen ändå ut sig avsevärt. Mäklarsamfundet har räknat fram att det kan bli runt 5 500 kronor mer i månaden för en person, om man även sätter ett pris på den extra tid som går åt att sitta i bilen eller på pendeln.
– Men självklart finns det många andra skäl än de rent ekonomiska som förklarar varför det inte är fler som flyttar från storstaden, medger Oskar Öholm, vd för Mäklarsamfundet.
Det kan handla om psykologiska trösklar, att barnen har rotat sig i skolan och att det är jobbigt att bygga upp nya sociala nätverk.
– Vissa sitter också kvar med äldre bolån och lägre räntor, vilket gör kalkylen mer komplex än vad de här prisjämförelserna antyder, säger han.