I slutet av förra året strök Polismyndigheten Solberga från listan över utsatta områden, det vill säga områden där kriminella påverkar samhället i olika grad. Nu kommer nästa positiva besked om området från polisen: Det finns inte längre någon öppen drogscen vid Älvsjö station.

– Det har varit ett maratonlopp. Racet är inte över än, men vi konstaterar att vi är på rätt väg, säger Martin Hedman, som var kommunpolis i Älvsjö fram till slutet av mars.

Martin Hedman har lett polisens arbete mot drogförsäljningen runt Älvsjö station.

Martin Hedman har lett polisens arbete mot drogförsäljningen runt Älvsjö station.

Pekka Pääkkö

Känner sig inte hotade

Drogförsäljningen runt stationen är inte borta, betonar Martin Hedman. Det som förändrats är att langarna inte längre präglar området genom att bete sig hotfullt och skapa otrygghet.

– Symptomen på en öppen drogscen är att det finns en oro och obehagskänsla i området, på grund av drogförsäljningen. Det gör det inte längre. Sedan kan människor känna sig otrygga ändå, men det är inte kopplat till drogförsäljningen utan till andra saker. Det kan vara ungdomsgäng, till exempel, säger Martin Hedman.

Dessutom har hoten mot polis och lokala näringsidkare upphört, berättar han.

– Drogförsäljarna brukade markera sitt missnöje genom att hota både poliser och näringsidkare. Så är det inte längre. Det kan hända vid enstaka tillfällen men inte gång på gång och under lång tid, som det var förut.

Samverkan är viktig

Nyckelordet för framgången är " lokal samverkan". Polisen, Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning, fastighetsägarna, näringsidkarna, nattvandrarna och andra aktörer samarbetar för att öka tryggheten i området. De som nattvandrar är Älvsjö AIK och Södra Folkparken. De har ett så kallat IOP-avtal (Ideburet offentligt partnerskap) med stadsdelsförvaltningen och får pengar per vandring. Från stadsdelsförvaltningen bidrar bland andra fältassistenterna med närvaro.

Det har varit ett maratonlopp.

Alla aktörer samlas regelbundet för att dela lägesbild, ge varandra viktig information och diskutera vägar framåt.

– Det gemensamma ansvaret är jätteviktigt. Polisen kan inte lösa problemen själv, säger Martin Hedman.

"Ett styrkebesked"

Social- och trygghetsborgarrådet Alexander Ojanne (S), kallar det hela för ett "styrkebesked" för den trygghetspolitik som det rödgröna styret driver "i samverkan med polisen".

– Den skapar ett tryggare Älvsjö. Först försvann Solberga som utsatt område och nu detta. Särskilt glädjande är det att vi nu kan konstatera att stadsdelsområdet Hägersten-Älvsjö helt saknar öppna drogscener, säger han.

Minskning i länet

Älvsjö station är inte den enda plats där en förbättring skett. I slutet av mars publicerade Samverkan Stockholmsregionen en rapport som visade att tio öppna drogscener i länet försvunnit. I dag finns 43 öppna drogscener i 7 av länets 26 kommuner.

– För tre år sedan fanns 64 öppna drogscener i Stockholms län. Att vi för tredje året i rad lyckas pressa tillbaka den öppna droghandeln visar att vårt fokus på regional och lokal samverkan ger resultat, kommenterar biträdande regionpolischefen Tobias Bergkvist i ett pressmeddelande.