JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ANNONS

TV-klipp och nyheter

Oro bland Järvabor när hyrorna chockhöjts

Elaine De La Fuente och sonen Fabian, ett av sju syskon.

Elaine De La Fuente och sonen Fabian, ett av sju syskon.

Emma Löf Hagström

20230421175757
20230421175739
2023-04-21
17:57

I Rinkeby-Kista har hyrorna höjts med 20,4 procent från 2016 till 2022, enligt en ny granskning – en av de högsta snitthöjningarna i landet. Samtidigt lever var tredje person i fattigdom: "Oerhört bekymrad över utvecklingen", säger Hyresgästföreningens ordförande.

När årets hyresförhandlingar var över i februari stod de klart att de största kommunala bostadsbolagen i Stockholm: Stockholmshem, Svenska Bostäder och Familjebostäder i snitt höjer hyran med 4,45 procent – den högsta höjningen på 30 år.

Åren innan har snitthöjningen för alla hyresbolag sammanräknat legat på omkring 1,7–1,9 procent.

– Konsekvenserna kan bli oerhört stora. För en småbarnsfamilj med en fyrarummare med en hyra på 10 000 blir det nästan en femhundralapp extra i månaden, och för många är det väldigt mycket pengar, speciellt när man redan får vända på varje krona för att gå runt, säger Ann-Margarethe Livh, ordförande för Hyresgästföreningen Järva.

Ann-Margarethe Livh, ordförande i Hyresgästföreningen Järva.

Ann-Margarethe Livh, ordförande i Hyresgästföreningen Järva.

Mikael Andersson

Höjts mest i Järva

Tidningen Hem & Hyra har granskat hur mycket hyrorna höjts i svenska storstäder de senaste sex åren, stadsdel för stadsdel.

ANNONS

Det visade sig att snitthyrorna höjts med över 20 procent i åtta av stadsdelsområdena.

Hälften av de stadsdelar där hyrorna höjts mest låg i områden där många lever med låg ekonomisk standard, visade granskningen. Av dessa områden toppar Rinkeby-Kista listan, med en hyreshöjning på totalt 20,4 procent 2016–2022. I Spånga-Tensta visades en 14,9 procents höjning.

– Det är alla stora renoveringar på Järva som bidragit, vissa hyresvärdar som Victoriahem har gjort rejäla upprustningar och höjt hyrorna med flera tusen efter det. Dessutom finns det flera nyproduktioner som kommit under de senaste åren, både i Kista och på Rinkebyterrassen, där hyrorna är högre och därför drar upp snittet, säger Ann-Margarethe Livh.

Samtidigt lever var tredje person i Rinkeby-Kista i låg ekonomisk standard, och nästan var fjärde i Spånga-Tensta, enligt Hem & Hyra. Ann-Margarethe Livh är mycket oroad över situationen.

– Var ska det finnas plats för de som inte har så mycket pengar? Den där trångboddheten som skulle byggas bort, den riskerar att öka ännu mer.

Eftersom hon själv bor och är verksam i Järva har hon snappat upp att fler velat byta från större till mindre lägenheter på senaste tiden.

– Jag är rädd för att det här ska göra att människor som redan är trångbodda tvingas bo ännu mindre för att ha råd med hyran. Folk kanske kommer få flytta ihop med släktingar och familj. Någon måste ta ansvar för det här, men ingen vågar göra det. Jag är oerhört bekymrad över utvecklingen.

Inget lördagsgodis

Elaine De La Fuente är ensamstående, med sju barn i åldrarna sex månader till tolv år. Hon bor i en hyresrätt i Husby och levde på marginalerna redan innan hyrorna höjdes.

När årets hyreshöjning trädde i kraft blev det en stor smäll, berättar hon.

– Jag fick 700 kronor i höjning från en månad till den andra, eftersom de la på retroaktivt också. För mig som räknar kronorna varje månad gör det en enormt skillnad, jag har fått lägga om mitt tänk totalt, jag måste helt enkelt köpa mindre mat, säger hon.

Hon kan inte köpa lördagsgodis till sina barn längre, berättar hon, eller göra varma mackor – som de älskar – lika ofta.

– Ett av mina barn var hungrig och ville ha en banan häromdagen, men det gick inte, jag hade inte råd. Nyttig mat är extra dyrt, det är hemskt. Innan hyrorna höjdes kunde jag köpa mer sådant till oss, men nu måste jag fokusera på att de får i sig något alls.

Hon har nyligen ansökt om medlemsskap i Matmissionen och hoppas på att få börja handla där snart. Hennes barn ser till att äta extra mycket i skolan.

– Jag förstår så klart att man behöver höja hyrorna varje år, men att höja så mycket på samma gång... Jag önskar att någon hade gått in och satt stopp för det, i alla fall för personer som redan lever på minimalt med pengar. För oss som har det så här, och vi är många, gör de där hundralapparna verkligen skillnad på livskvalitet.

Elaine De La Fuente och sonen Fabian, ett av sju syskon.

Elaine De La Fuente och sonen Fabian, ett av sju syskon.

Emma Löf Hagström

Frukost i alla skolor

Alexander Ojanne (S) är social- och trygghetsborgarråd i Stockholm. Han blir upprörd när han hör om Elaines situation.

– Det är en tuff sits för många stockholmare just nu, med hyreshöjningar, matpriser och inflation. Är det så att man har svårt att klara ekonomin måste man vända sig till socialtjänsten för att få en bedömning om ekonomiskt bistånd.

Alexander Ojanne (S) är social- och trygghetsborgarråd i Stockholm.

Alexander Ojanne (S) är social- och trygghetsborgarråd i Stockholm.

Emmy Sjöblom

Om hyreshöjningarna är rimliga eller ej vill han inte kommentera.

– Det är en partsmodell där politiken ska hålla sig på armlängds avstånd, säger han.

Vad gör ni för att minska smällen för folk som får det svårare nu?

– Vi satsar på olika sätt på kommunal nivå, på de saker vi kan påverka. Bland annat ska vi se till att alla skolor i Järva ska servera frukost i vår, så att barn kan gå mätta. Vi jobbar också för att satsa på fler feriejobb för unga, så de kan tjäna egna pengar och komma in på arbetsmarknaden, vi stöttar civilsamhället ekonomiskt.

I grund och botten handlar det dock om att regeringen behöver leverera högre statsbidrag för att kommunen ska kunna leverera mer, menar han.

– Vi behöver mycket, mycket högre statsbidrag för att kunna öka och göra än mer insatser.

Så mycket har snitthyrorna höjts varje år i Sverige

2013: 2,2%

2014: 1,7%

2015: 1,3%

2016: 0,8%

2017: 0,8%

2018: 1,2%

2019: 1,9%

2020: 1,9%

2021: 1,4%

2022: 1,7%

2023: 4,45% (Kommunala bolag, allt ej färdigställt)

Källa: SCB

Här har hyrorna höjts mest i Stockholm 2016-2022, sedan andel personer med låg ekonomisk standard:

Enskede-Årsta-Vantör: 24,7 procent, 14 procent

Skärholmen: 23 procent, 27 procent

Rinkeby-Kista: 20,4 procent, 33 procent

Bromma : 19,3 procent, 8 procent

Farsta: 18,6 procent, 15 procent

Spånga-Tensta: 14,9 procent, 23 procent

Låg ekonomisk standard är ett SCB-mått som räknas ut efter hushållets totala inkomst efter skatt, fördelat på antalet vuxna och barn. Just nu innebär det att man har mindre än 13 300 kronor i månaden per person att leva på innan hyran och alla andra räkningar är betalda.

Källa: hemhyra.se

EmmaLöf Hagström
08-550 550 65
ANNONS
ANNONS

Senaste nyheterna

PRO:s matkasse består i år av 43 matvaror och utvalda varumärken. 

PRO:s matkasse består i år av 43 matvaror och utvalda varumärken. 

Angie Gray

Så mycket kostade en matkasse 2024

Nyheter

Här handlar du billigast – och dyrast – i Stockholm

Två bilar krockade på Lidingö på onsdagen.

Två bilar krockade på Lidingö på onsdagen.

Mostphotos

Två bilar i krock på Lidingö

Nyheter

Ett fordon fick bärgas där ifrån

Rebecca Wärnbring på Jordbruksverket uppmanar hundägare som misstänker varulvssyndrom att höra av sig till myndigheten. Bilden på hunden är en genrebild.

Rebecca Wärnbring på Jordbruksverket uppmanar hundägare som misstänker varulvssyndrom att höra av sig till myndigheten. Bilden på hunden är en genrebild.

Mostphotos/Rebecca Wärnbring

Stockholmshund misstänks ha drabbats av varulvssyndrom

Nyheter

Dubblering av fallen – på bara dagar ✔ Så skyddar du ditt husdjur ✔ Letar svar på gåtan: ”Aldrig stött på”

ANNONS

Så mycket kostade en matkasse 2024

PRO:s matkasse består i år av 43 matvaror och utvalda varumärken. 

PRO:s matkasse består i år av 43 matvaror och utvalda varumärken. 

Angie Gray

20250122200000
20250122154123
2025-01-22
20:00

Matpriserna har slutat rusa – men någon lättnad för plånboken är det inte tal om. Det visar PRO:s prisundersökning 2024.

I över 30 år har Pensionärernas Riksorganisation (PRO) granskat matpriserna i Sverige, och årets rapport bjuder på både lugnande besked och fortsatt oro för plånboken.

Efter prisrusningen 2022 har prishöjningarna lugnat ner sig. Faktum är att mellan 2023 och 2024 ökade priserna i PRO:s matkasse i snigelfart – knappt märkbart. Men basvaror som ägg, mjölk, smör och kakao har sedan några år tillbaka klättrat över 30 procent i pris. Det slår hårt mot hushåll med knappa marginaler.

– Man kan inte pusta ut. Många med små marginaler måste nog dessvärre minska sina matinköp eller hitta alternativ av sämre kvalitet och lägre pris. Det blir lite mer torftigt helt enkelt, säger Åsa Lindestam, ordförande i PRO.

Stora skillnader

PRO:s undersökning visar också att var du handlar spelar stor roll. I Stockholm kostade den billigaste matkassen 1 289 kronor – hittad på Maxi ICA Stormarknad Haninge.

ANNONS

Den dyraste? På ICA Supermarket Baronen, där samma kasse gick loss på hela 1 608 kronor.

Se topplistan över de billigaste respektive dyraste matbutikerna i faktarutorna nedan.

Topp 10 billigaste i Stockholm

Maxi ICA Stormarknad Haninge: 1 289,20 kr

Willys Stockholm Tumba: 1 293,37 kr

Willys Stockholm Mariahallen: 1 295,49 kr

Willys Stockholm Älvsjö: 1 295,49 kr

Willys Tyresö Bollmora: 1 298,10 kr

Willys Stockholm Länna: 1 300,12 kr

Willys Bro E18: 1 300,40 kr

Maxi ICA Stormarknad Häggvik: 1 301,05 kr

Willys Botkyrka Handel: 1 303,09 kr

Willys Sundbyberg Esplanaden: 1 303,24 kr

Källa: PRO:s prisundersökning

Topp 10 dyraste i Stockholm

ICA Supermarket Baronen: 1 608,29 kr

ICA Nära Skogsbacken: 1 559,54 kr

Hemköp Vendelsö: 1 553,65 kr

Hemköp Stockholm Fältöversten: 1 551,07 kr

Coop Vintertullen: 1 550,83 kr

Hemköp Stockholm Älvsjö: 1 545,06 kr

ICA Nära Söderhöjden: 1 541,74 kr

ICA Nära Karlaplan: 1 533,93 kr

Hemköp Huddinge Centrum: 1 532,42 kr

Coop Östgötagatan: 1 531,68 kr

Källa: PRO:s prisundersökning

Vilka butiker ingår i undersökningen?

det avgör distrikten tillsammans med prisundersökarna. Man utgår ifrån en i förväg bestämd matkasse, vilket gör att en del butiker går bort då de inte har hela det utbud som finns i kassen. Däribland Lidl. Ica och Coop får flest besök.

Källa: Pro

MathildaNilsson
08-550 550 27
ANNONS
ANNONS