Nyligen skedde en explosion i porten till ett bostadshus i Johanneshov, veckan innan det i Hagsätra. Även Dalen och Stureby är nyligen drabbade. Sprängdåd har blivit en del av stockholmarnas vardag och sker på olika platser runt om i stan, ofta kopplade till konflikter mellan kriminella nätverk.

– Det händer överallt, även på Östermalm. Det är verkligen förskräckligt men jag är inte särskilt rädd av mig. Men det är klart, jag tänker ju på hur det ska bli för mina barnbarn, säger en kvinna i 90-årsåldern som vi möter på Hagsätra torg.

Hagsätrabon Ivana Vidakovic oroar sig för sina barns framtid.

Hagsätrabon Ivana Vidakovic och hennes familj är nöjda med sitt boende, men har ändå övervägt att flytta från Stockholm på grund av sprängningar och skjutningar.

Hagsätrabon Ivana Vidakovic och hennes familj är nöjda med sitt boende, men har ändå övervägt att flytta från Stockholm på grund av sprängningar och skjutningar.

Angie Gray

– Vi kom till Sverige 2011, då var det ganska lugnt här. Men de senaste åren hör man om sprängningar och skjutningar på radio och tv var och varannan dag. Det är galet, men man har blivit van, säger Ivana Vidakovic och fortsätter:

– Om några år börjar barnen skolan. Vi har funderat på att flytta från Stockholm, samtidigt är vi nöjda med våra liv här.

Trygghetsarbete

Efter att sprängningar har inträffat brukar polisen dröja kvar på platsen för att arbeta trygghetsskapande.

– Efter explosionen i Johanneshov förra helgen var det flera boende som vaknade med glassplitter i sina lägenheter. Det var traumatiskt för många, säger kommunpolisen David Norell och fortsätter:

– Självklart möter vi mycket oro. Men mitt i allt det hemska så är det fint att se att folk vill hjälpa varandra. Vi finns där och visar att vi, tillsammans med andra aktörer, sluter upp och stöttar.

Ibland kan det handla om praktiska frågor.

– Ofta blir det mycket för de boende att fixa, vissa saker blir försäkringsärenden. Det är inte vårt huvuduppdrag, men vi försöker hjälpa och slussa vidare i den mån vi kan, säger David Norell.

Adrien Forest bor Gullmarsplan och är van vid höga smällar: "Oftast är det fyrverkerier eller någon fotbollsmatch".

Adrien Forest bor Gullmarsplan och är van vid höga smällar: "Oftast är det fyrverkerier eller någon fotbollsmatch".

Angie Gray

Han menar att det även finns ett symbolvärde i att polisen är kvar på platser där det har sprängts och skjutits.

– Folk kommer ofta fram till oss och säger att det känns bra att vi är där.

Stadsdelen samarbetar med polisen och har krisstödjare som kommer till platser för att stötta allmänhet och drabbade när det skett en sprängning eller skjutning. De var bland annat på plats efter explosionen i Johanneshov.

– Vi har en krisberedskap och resurser som vi aktiverar vid behov. Vid varje situation gör vi en avvägning och tittar på omständigheterna. Om något sker mitt i natten så kan det i vissa fall vara bättre att avvakta till morgonen, till exempel, säger Marcus Haglund, säkerhetssamordnare på Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning.

Fotboll och fyrverkerier

Adrien Forest bor vid Gullmarsplan men vaknade inte av explosionen som skedde i närheten förra helgen.

– När det smäller så brukar jag oftast tänka att det förmodligen är någon fotbollsmatch eller fyrverkerier. Det är ofta poliser häromkring – men så bor jag också vid Gullmarsplan. Jag tycker inte att det känns otryggt, säger Adrien Forest.

Hagsätrabon Lars Bäckman säger att han kollar över axeln när han är ute.

– Det är väl klart som fasen att man är orolig. De som håller på skyr inga medel. Undrar inte deras föräldrar var de är någonstans? För någon vecka sedan small det nedanför min balkong. Det var smällare eller liknande, men visst hajade jag till, säger Lars Bäckman, som helst undviker att gå ut på kvällen.

"Om jag ska ta ut pengar har jag alltid en person med mig, det känns säkrast", säger Hagsätrabon Lars Bäckman.

"Om jag ska ta ut pengar har jag alltid en person med mig, det känns säkrast", säger Hagsätrabon Lars Bäckman.

Angie Gray

I lokala grupper på Facebook är det vanligt med inlägg som rör höga ljud, som "hörde ni smällen?" och "vad var det som lät?". Ibland rör det sig om explosioner, andra gånger om smällare eller fyrverkerier. Polisen vill oavsett att man ska höra av sig om man misstänker att något exploderat eller att något annat brott har begåtts.

– Det är naturligt om folk blir mer vaksamma när det har skett flera explosioner. Men jag tror att SOS Alarm kan avgöra om det är en allvarlig situation, till exempel beroende på om det är två eller hundra personer som hör av sig om en smäll, säger kommunpolisen David Norell.

Hanna Ghebre bor i Hagsätra och jobbar inom vården, ofta kvällspass.

– Man är lite orolig när man går hem på kvällen. Även om de som bombar gör det mot varandra så kan det drabba någon oskyldig. När jag kom till Sverige 1987 så var det helt annorlunda, folk hade respekt för varandra. Nu blir jag rädd om jag hör höga smällar, man vet inte vad det kan vara.