Göteborg
Under sommaren har samtalen till kvinnojouren Lex Femme nära på fördubblats jämfört med i fjol.
– Vi har märkt en ökning av psykiskt våld, ekonomiskt våld och hedersrelaterat våld, säger verksamhetschefen Lejla Smajlovic.
Inflation och bostadsbrist är faktorer som gjort det allt svårare för kvinnor att lämna destruktiva relationer, vilket innebär stora risker.
Lex Femme har funnits under sitt nuvarande namn sedan 2019, men verksamheten startade egentligen redan 2004.
Trendbrott. Under sommaren inkom rekordmånga samtal från stödsökande till kvinnojouren Lex Femme.
Mostphotos
Många vårdnadsfrågor
Med spetskompetens inom juridik kan kvinnor få hjälp och stöd med frågor som rör exempelvis äktenskapsskillnad, bodelning, vårdnadsfrågor och migrationsfrågor.
– Majoriteten rör relationen, familjen och vårdnad om barn. Vårdnadsfrågor är nog det vi får mest.
Kvinnojouren är specifikt inriktad på kvinnor med utländsk härkomst och erbjuder rådgivning och stödsamtal på många olika språk, genom frivilliga volontärer. Man samarbetar även med aktiva jurister och advokater.
– Med tanke på språkbarriär, begränsat socialt nätverk och ofta dålig kunskap och lagar och regler i kombination med en beroendeställning till mannen är det en grupp som behöver extra stöd.
Kvinnojouren tillhandahåller inga egna boenden utan hänvisar stödsökande kvinnor vidare till framför allt socialtjänsten och stöttar genom hela processen.
Behövs. För att kunna möte det ökade trycket på kvinnojouren behövs nu fler volontärer.
Mostphotos
På sommaren är man oftast hemma med förövaren, vilket gör det svårare att kunna prata i telefon.
Samtalen ökar
Lejla Smajlovic och hennes kollegor oroas över utvecklingen och reagerar på trendbrottet med fler samtal under sommaren, då samtalen i regel brukar minska.
Jämfört med sommaren 2022 ökade antalet inkommande stödsökande med nästan 40 procent år 2023, vi kan se liknande trend även i år.
– På sommaren är man oftast hemma med förövaren, vilket gör det svårare att kunna prata i telefon.
Om ökningen beror på fler kvinnor i behov av stöd eller på andra faktorer, som mer tillgänglig information inom hälso- och sjukvården, är svårt att säga, men det ansträngda ekonomiska läget gör att kvinnor tvingas stanna längre i en våldsam relation.
Erica Birkeberg, jurist och joursamordnare på Lex Femme, menar att problemet är komplext och att det behövs fler insatser från hela samhället.
– Dels behövs lagändringar där förövare får hårdare straff för våldsbrott i nära relation. Dels behövs mer utbildning inom olika alla olika instanser för att kunna fånga upp och stötta dessa kvinnor, allt från polisen till skola och arbetsplatser.
Nära relationer. Majoriteten av frågorna rör relationen, familjen och vårdnad om barn.
Mostphotos
Behövs volontärer
Amal Ahlin, informationssamordnare, berättar att det är något som kvinnojouren Lex Femme också erbjuder.
– Vi är ute och föreläser för exempelvis grundskolor, sfi-klasser, myndigheter och företag. Vi har också en viktig roll för att bygga broar mellan kvinnorna och olika myndigheter, som socialtjänsten som kan hjälpa dem vidare.
För att kunna möte det ökade trycket på kvinnojouren behövs nu fler volontärer.
– Utöver att man brinner för frågan och vill hjälpa andra, behöver man kunna är ytterligare ett språk utöver svenska och engelska för att bli volontär hos Lex Femme, säger Lejla Smajlovic.