Fjolårets upplaga av entreprenörtävlingen För-orten blev en succé. Totalt fick arrangörerna in 362 ansökningar, när ortens bästa idéer skulle koras.

Det hela startades 2018, som en reaktion mot det ökande utanförskapet i Sveriges förorter.

Då riktade arrangörerna sig till Järvaborna, men genom åren har tävlingen vuxit sig allt större – och nu spelar det inte längre någon roll i vilken förort deltagarna hör hemma.

– Alla som är från någon av Sveriges förorter eller har förankring i orten på annat sätt är välkomna att söka, säger Hasti Barzanji, verksamhetsutvecklare på Bling, som tagit initiativ till tävlingen.

Hasti Barzanji från Bling Startup.

Hasti Barzanji från Bling Startup.

Alexander Assal

Får utbildning

Den som vill söka till För-orten skickar in sin idé till arrangörerna, via for-orten.se, senast 31 augusti.

Någon vecka in i september får man reda på om man blivit antagen eller inte. De som går vidare får delta i ett bootcamp med en omfattande entreprenörsutbildning, där man får göra en affärsplan med hjälp av experter.

– Det är bland det viktigaste och roligaste med tävlingen, att vi kan erbjuda en så gedigen utbildning i entreprenörskap och hjälpa deltagarna att utvecklas. De får kunskaper i juridik, ekonomi – egentligen allt som hör företagande och entreprenörskap till, säger Hasti Barzanji.

När affärsplanen är färdig skickar entreprenörerna in sina ideér, därefter avgör Bling vilka som går vidare till nästa fas. De som lyckas får därefter vidareutveckla sina affärsplaner tillsammans med coacher.

– Det är högprofilerade, erfarna partners som vi knutit till oss som kommer att vägleda och coacha entreprenörerna, säger Hasti Barzanji.

Final i Stockholm

När entreprenörerna har coachats skickar de in sina idéer på nytt, och därefter väljs sex finalister ut. Dessa tar sig hela vägen till finalkvällen i Stockholm den 9 december, där de får pitcha sina idéer live framför jury och publik.

Tre vinnare koras, vilka får 100 000 kronor i startkapital vardera.

– Det kommer bli otroligt. Förra året var mer än 400 personer på plats, det var en fantastisk atmosfär. Alla sex finalister är egentligen vinnare: Tar man sig till finalen så får man automatiskt en plats i Blings inkubator och med det kommer ett enormt nätverk med chans till investering, om idén är tillräckligt mogen och välutvecklad, säger Hasti Barzanji.

De sex finalisterna får pitcha sin idé live för juryn i Stockholm den 9 december. Bild från fjolårets final.

De sex finalisterna får pitcha sin idé live för juryn i Stockholm den 9 december. Bild från fjolårets final.

Alexander Assal

Vill förändra

2021 visade en granskning från nyhetssajten Breakit att 70 procent av allt investeringskapital i startups hamnade i Stockholms innerstad, och att bara 0,81 procent gick till orten.

Arrangörerna hoppas kunna förändra de siffrorna, sakta men säkert.

– Tack vare att vi kan utbilda och coacha så många deltagare i den initiala fasen av tävlingen ger vi fler från orten möjlighet att ta plats på den här arenan. Att vinnarna sedan får en så pass stor push och möjlighet att ta sig fram med sitt företagande gör också sitt. Det viktiga är att vi hela tiden rör oss mot ett mer demokratiskt näringsliv, säger Hasti Barzanji.