– Jag kontaktade SL. De hänvisade till Sollentuna kommun som hänvisade till Sollentuna Energi som hänvisade till Trafikverket – som slutligen hänvisade tillbaka till Sollentuna kommun, säger hon.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om problemen som ofta uppstår kring ansvarsfördelningen mellan olika fastighetsägare på och kring pendeltågstationerna.

Svämmar över vid regnskurar

Vid flera tillfällen har delar av Sollentuna station svämmats över vid regnskurar och andra gånger har Sollentunabor klagat på nedskräpning i form av fimpar, skräp och avföring i trappor och gångar.

Varje gång har den komplicerade situationen kring vem som egentligen har ansvaret för olika delar av stationen angetts som en förklaring till problemen.

Åtta spottar – ingen lyser

Och de komplikationerna tycks alltså kvarstå. Maria Sjöström fick ringa runt för fulla muggar innan hon till slut fick besked från Trafikverket som skrev att ”denna trapp ligger på kommunens mark och Trafikverket har inget med denna att göra över huvud taget”.

– Och belysningen funkar fortfarande inte. Där finns åtta spottar i taket, men ingen av dem lyser, konstaterar hon.

”Ser inte var man sätter fötterna”

När det är dagsljus är det inget problem, men är det mörkt ute så blir det väldigt mörkt i trappan, berättar Maria Sjöström.

– Kolmörkt! Det är så att man inte ser var man sätter fötterna. Så har det varit länge, minst i ett halvår Dessutom känns det lite otryggt när trappan är så mörk..

”Bevis på hur rörig det är”

När Thomas Ardenfors (M), ordförande i natur och tekniknämnden, får höra om hur Maria Sjöström förgäves har försökt felanmäla belysningen i trappan blir han bekymrad.

– Det är ett ohyggligt konkret bevis på hur rörigt det är kring vem som har ansvar för olika delar av stationsområdet. Och det smärtar mig extra att en medborgare som försöker göra något åt ett problem pingpongas runt på det här sättet, säger han.

Problemet med oklarheter kring ansvaret är ju inte nytt.

– Nu har det gått mycket kraft på renhållningsarbetet och det nya avtalet vi tar fram för det. Det är snart klart och sedan måste vi speeda upp arbetet med att lösa det här, vi och våra samarbetspartners. När inte ens vi själva vet vad vi har ansvar för börjar jag känna att jag snart struntar i vem som är ansvarig och att vi som kommun bara ska se till att städa – oavsett om det är vårt område eller inte.

”Håll ut, det kommer att bli bättre”

Thomas Ardenfors är orolig att ”brist på action” när någon hör av sig om exempelvis en belysning som är ur funktion skapar otrygghet, men framför allt är han rädd att invånarna ska ge upp och sluta anmäla.

– Jag hoppas att folk inte tappar sugen. Vi behöver dem som ser sådana här saker och som även agerar. Så jag säger till alla Sollentunabor att håll ut, det kommer att bli bättre!