Trafikkaoset utanför Engelska skolan på Nytorpsvägen i Lahäll som Mitt i raporterade om i september fortsätter. Då handlade det om att det är trångt och kymd sikt vid kullen intill skolans skolans infart. Särskilt illa upplevs situationen under rusningstid när barnen ska hämtas eller lämnas. Än så länge har inga nya åtgärder vidtagits.

I höstas gjorde kommunen trafikmätningar i området. Caroline Rylander är trafikchef på kommunen och berättar att de tillsammans med Engelska skolan samarbetar för att hitta en lösning.

– Det är fortfarande i ett arbetsskede så vi tittar på olika lösningar för att barnen bättre ska kunna komma till och lämnas i skolan. Engelska skolan är också skyldiga att lösa hämtning och lämning på sin platsmark. Alla fastigheter är skyldiga att ta hand om den trafik som alstras, säger hon.

Trafikmätningarna visar att 2 356 bilar i genomsnitt passerar övergångsstället vid Engelska skolans högstadium varje dag. Trafiken peakar mellan åtta och nio på morgonen när det passerar 505 bilar. I ett mejl skriver Caroline Rylander att siffrorna visar en relativt högtrafikerad gata, med tanke på det begränsade området.

Kan inget göra

Anthony Adames är rektor på skolan. Han å sin sida menar att ansvaret ligger på kommunen eftersom skolan inte kan påverka de kommunala vägarna som ligger runtom. Han vill se bättre skyltning och en avlämningszon närmre skolan.

– Ända sedan skolan flyttade hit har vi använt oss av avlämningsplatsen på andra sidan motorvägen. Vi uppmuntrar föräldrarna att använda den men vi kan inte tvinga någon till det. Helt plötsligt har det blivit skolans ansvar att lösa detta, fastän vi inte har någon makt, säger han.

Anthony Adames tycker att utvecklingen går alldeles för långsamt. Han berättar att arbetet med kommunen började i september.

Anthony Adames tycker att utvecklingen går alldeles för långsamt. Han berättar att arbetet med kommunen började i september.

Engelska skolan

Vill bygga om

Han berättar att de har föreslagit att vägen byggs om och att den skyltas bättre, men att de inte fått något gensvar. Han tycker också att grannarna kan anstränga sig mer för att lösa trafiksituationen, genom att inte själva parkera på vägen.

– De som är ansvariga för detta verkar inte vara så samarbetsvilliga som vi skulle vilja. Vi får inte sätta upp några skyltar, varken på vägen eller staketet, säger Anthony Adames.

Men grannarna själva är tydliga med att de inte använder gatan för att parkera. I stället menar de att man har varit drivande i frågan.

– Det är absolut ingen som parkerar i backen eller på något sätt hindrar trafiken från föreningarna. Tvärt om har vi bjudit upp till dans och kommit med lösningsförslag. Våra medlemmar parkerar på förhyrda platser eller platser som är avsedda för boende, säger en styrelsemedlem i brf Fantasibacken.

Skolan har egen mark med en uppfart. Men Anthony Adames tycker inte att en vändplan på skolans område skulle vara en bra lösning.

– Det finns mer än tillräckligt med utrymme att lämna barnen, om man gör om lite på gatan. Jag måste försvara mina elevers möjligheter att vistas fritt och säkert på skolgården, säger han.

Boende i området berättar att trafikkaoset råder varje morgon. Ofta blir det kö åt båda håll när bilar möts och parkerar vid vägkanten.

Boende i området berättar att trafikkaoset råder varje morgon. Ofta blir det kö åt båda håll när bilar möts och parkerar vid vägkanten.

Gunnar Kron

Även om det går långsamt pågår arbetet. Med jämna mellanrum träffas representanter från kommunen och skolan och diskuterar möjliga lösningar, men just nu har kommunen inga planer på att bygga om vägen.

– Vi behöver hitta andra lösningar, sen samarbetar vi med skolan och tittar på hur vi kan reglera gatan, säger Caroline Rylander.