Förra veckan kom beslutet om att lägga ned Kärrtorps gymnasium. Beslutet fattades i enighet över partigränserna. Detta efter en lång tid av svaga resultat, vikande popularitet och ekonomiskt underskott. För cirka tio år sedan gick 1 200 elever på skolan. I dag går bara 300 elever här.
– Jag kan förstå beslutet med tanke på att det är många färre här nu, säger en elev utanför skolan som vill vara anonym.
"Oerhört sorgligt"
Skolan invigdes 1956 och fick 1967 namnet Kärrtorps gymnasium. Men nästa höst blir det inget nytt intag till skolan. Vårterminen 2027 springer gymnasiets sista elever ut till väntande plakat.
När nyheten om nedläggningen nådde den lokala Facebookgruppen i Kärrtorp kommenterade flera.
"Oerhört sorgligt att skolan lägger ner, både elever och kollegor var helt fantastiska. Det är synd att skolan inte lyckas locka fler", skrev en tidigare lärare och praktikant vid gymnasiet.
En annan som beklagade utvecklingen för gymnasiet var Kärrtorpsbon och den lokale politikern Johan Brege (M).
"Ytterst beklagligt! Gymnasiet har varit en stolthet för oss Kärrtorpsbor."
Johan Brege är ledemot och tidigare gruppledare för Moderaterna i stadsdelsnämnden.
Anders Björklund
Men när några andra i gruppen undrade om det nu kanske ska bli bostäder i skolan, kunde Brege berätta att gymnasiet ska fungera som skola även framöver.
Engelskspråkig framtid
Planen är att kommunala och engelskspråkiga International School of the Stockholm Region (ISSR) på Södermalm flyttar in. Den ska nämligen renoveras och byggas om.
När detta bedöms dra i gång, sommaren 2026, är tanken att skolan med sina 650 elever flyttar till Kärrtorp. Här väntas de stanna i ett och ett halvt år. Men det stannar sannolikt inte där.
På flera skolor väntar renoveringar och ombyggnation fram till 2036. Och i utbildningsförvaltningens underlag till Kärrtorpsbeslutet står det att paviljonger som ersättning under byggprojekt och renoveringar inte är någon "kostnadseffektiv" lösning.
Skarpnäcksbon Tina Kratz (V), ledamot i utbildningsnämnden, menar att evakuering till riktiga skollokaler ofta är bättre och ger snabbare resultat än när man renoverar skolor i etapper.
– Det är lättare att vidmakthålla en bra undervisning än om man klämmer in sig någonstans, säger hon.
Tina Kratz (V) satt med när beslutet om Kärrtorp fattades. Även hon beklagar gymnasiets utveckling.
Björn Dalin/Stockholms stad
Det är inte så att behovet av evakueringslokaler drivit på beslutet om nedläggning?
– Jag upplever det inte så. Kärrtorps gymnasium har varit en fråga för både politiker och personal i många år. Och det har gjorts många försök att vända utvecklingen. I februari var det bara ett tiotal personer som sökte till skolan som förstahandsval, säger hon.