Inte nog med att Duvboskolans gamla lokaler är i skriande behov av renovering. De rymmer dessutom blott hälften av skolans elever.
Lösningen har varit att låta mellanstadiet hålla till i baracker på Rissne ängar. Det tillfälliga bygglovet för dessa går dock ut 2028.
Med andra ord har stadens politiker haft en del att grubbla över när det gäller den över 100 år gamla skolan.
– Det har tittats på olika lösningar genom åren, men de har gått i stå av olika skäl, säger Ayla Eftekhari (S), ordförande i grundskole- och gymnasienämnden.
Detaljplan finns
Men enligt Ayla Eftekhari har det tagits nya tag de senaste åren. Nu tittar politikerna på ett förslag som går ut på att renovera de skruttiga lokalerna.
Det är inte längre någonting att vänta på, enligt Ayla Eftekhari som hoppas att de nödvändiga besluten ska vara fattade senare i vår.
– Vi kommer att värna de äldre lokalernas gestaltning. Det kommer inte att vara några stora ingrepp, säger hon.
Ayla Eftekhari (S), ordförande i grundskole- och gymnasienämnden.
Alexander Kuronen
Därmed ser framtiden för elever i årskurs F–3 ut att kunna säkras.
Mellanstadiet då? Även där tror Eftekhari att staden är på väg att lösa knuten – genom att bygga ut den befintliga skolan.
– Fördelen med just en utbyggnad är att vi har en detaljplan på plats.
Värdet att ha en skola i området är väldigt stort.
Emellertid kan inte staden stirra sig blind på tidigare dokument, tillägger hon. Därför behöver planerna ändå utredas innan en utbyggnad kan spikas och ta fart.
Det blir bland annat nödvändigt att titta på hur lekytorna ska räcka till, när skolans elevkapacitet utökas från 200 till nära det dubbla.
– Jag tror att vi kommer att behöva vara kreativa och vidga våra vyer, säger Ayla Eftekhari.
Kan evakueras
När renovering och utbyggnad kan vara genomförda är oklart, likaså vad som händer med eleverna under tiden som byggstöket pågår. Någon form av evakuering kan det dock bli fråga om.
– Det viktiga är att det sker på ett bra sätt. Och att man kan fokusera de stora arbetena till loven, så att en viss skolverksamhet kan fortgå, säger Eftekhari.
Duvboskolans behov har varit kända länge. Varför har det tagit så här lång tid att komma fram till detta förslag?
– Frågan har varit på tapeten sedan nittiotalet. Det är i ett område med ett riksintresse och som har en väldigt säregen karaktär.
Hon konstaterar att det genom åren har rått mycket delade meningar om Duvboskolans framtid.
– Det jag ser är att värdet att ha en skola i området är väldigt stort.
Renoveringen och den nya bebyggelsen väntas kosta cirka 150 – 200 miljoner kronor.