– Utredningsarbetet kom i gång snabbt och nu pågår en kartläggning. Vi hör vittnen och tittar på material från kameror i centrum. Hämta in, hämta in, det är mantrat, säger Stephan Kiernan, lokalpolisområdeschef i Sollentuna.

Stephan Kiernan, chef, LPO Sollentuna.

Stephan Kiernan, chef, LPO Sollentuna.

Tomas Stark

Det var strax före lunchtid på onsdagen som en man i 30-årsåldern blev skjuten inne i Sollentuna centrum. Han skadades allvarligt och fördes till sjukhus. Hans skador är enligt polisen inte livshotande.

Centrum utrymdes och hölls stängt i flera timmar innan det öppnades igen.

– Samarbetet med centrumanläggningen och med kommunen har fungerat jättebra, både i går och i dag då vi jobbar trygghetsskapande med exempelvis ökad närvaro, säger Stephan Kiernan.

"Jobbar med kartläggning"

Kring den pågående utredningen, med rubriceringen försök till mord, är Stephan Kiernan mer förtegen. Han vill inte kommentera om polisen söker efter en eller flera misstänkta.

– Vi jobbar med kartläggning av offret och av eventuella misstänkta. Initialt har vi inte sett att det här hänger ihop med någon kriminell organisation eller konflikt.

Vill återskapa tryggheten

Det trygghetsskapande arbetet måste, liksom det långsiktiga brottsbekämpande arbetet, pågå parallellt med utredningsarbetet som är mer ”här och nu” säger han.

– Generellt kan man vara trygg i Sollentuna centrum och i andra allmänna miljöer. Men våldet från kriminella kan vara väldigt hänsynslöst. Vi ser ett tryggt lokalsamhälle, trots det här, men nu behöver vi fundera på vad vi ska göra för att återskapa känslan av trygghet.