Den 10 september kallades vårdnadshavare på en avdelning på en förskola i Haninge till ett informationsmöte med bland annat utbildningsdirektören, psykolog, jurist och polis.

Anledningen är en utredning om allvarlig kränkning mot barn som inleddes i våras där en medarbetare på förskolan även polisanmäldes av både kommunen och vårdnadshavare. Medarbetaren stängdes av och arbetar inte längre i kommunen.

Vid tillfället informerades endast vårdnadshavare till det berörda barnet. När information spreds om händelsen för några veckor sedan ledde det till oro.

– Jag tycker att alla föräldrar på förskolan har rätt att få reda på vad som har pågått. Vi måste kunna ha ett val som föräldrar att fortsätta ha våra barn där eller att prata med barnen. Vi har inte fått något krisstöd för oss eller barnen. Det är helt sjukt och jag är förbannad, säger en förälder som Mitt i pratat med.

Totalt fyra ärenden

Enligt polisen rör det sig om total fyra ärenden. Två är nedlagda av åklagare och två är pågående. De nedlagda ärendena rörde misstanke om våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande mot barn. Polisen vill inte kommentera vad de nu pågående ärendena har för brottsrubricering och hänvisar till förundersökningssekretess. Inte heller åklagare vill kommentera ärendet.

Enligt Helena Näslund, utbildningsdirektör i Haninge, har de tydliga rutiner mot kränkande behandling som hon anser att de följt i det aktuella fallet.

Varför har ni inte gått ut med information tidigare?

Det är ingen lätt fråga då det gäller både medarbetaren och barnens integritet. Det som vägde tyngst var att polisen vädjade till oss att inte gå ut och kommunicera då det kunde påverka utredningen på ett negativt sätt. Vi ville inte bidra till ryktesspridning, säger hon.

Enligt polisen handlar avrådan till kommunen om en allmän vädjan att värna om förundersökningssekretessen. Mötet som ägde rum i september kallade kommunen till som en konsekvens av att informationen om händelsen börjat spridas.

Helena Näslund förstår föräldrarnas frustration.

– Vi måste vara rättssäkra och följa de lagar och rekommendationer som vi får från polisen och andra myndigheter. Vi tar händelsen på största allvar, säger hon.

Enligt en förälder som var där kände flera föräldrar inte att de fick svar på frågor eller att deras oro bemöttes.