De senaste åren har antalet dödsfall kopplade till nitazener – en typ av starka syntetiska opioider – ökat dramatiskt i landet.

2020 och 2021 handlade det om enstaka dödsfall. Men från och med 2023 fram till i dag har 37 personer dött i nitazen-överdoser, enligt Rättsmedicinalverket.

Hittills i år har nitazener orsakat nästan lika många dödsfall som heroin.

”Då ökar risken för att dö”

Den stora ökningen står drogen metonitazen för. Nu varnar polisen för att metonitazen säljs i falska förpackningar som påstås innehålla ett annat narkotikaklassat preparat, Oxymorphone.

– Det finns en stor risk att man tror att man tar tabletter som man känner till, men i själva verket är det ett betydligt mer potent preparat. Då ökar risken för att överdosera och i slutändan dö, säger Kristian Malzoff, kommissarie på Noa, Nationella operativa avdelningen, i ett pressmeddelande.

Påminner om fentanyl

Metonitazen och nitazener generellt påminner om den ökända drogen fentanyl som orsakat många dödsfall i Sverige och i världen. Båda preparaten har en starkt smärtstillande effekt och kan leda till andningsstopp.

Enligt polisen är det personer som redan missbrukar opioider som löper störst risk att dö av en nitazen-överdos.

– Det handlar många gånger om människor som har ett problematiskt bruk av narkotika. De flesta som har avlidit är mellan 20 och 30 år gamla, säger Kristian Malzoff.

I Sverige säljs nitazener både på gatan och på internet. Polisen har lagfört flera personer som sålt nitazener, bland annat dömdes en person nyligen till sex och ett halvt års fängelse.