Sollentunabon Ingegerd Jansson fick nyligen ett märkligt meddelande på Swish.
– Min dotter skrev ”hej mamma det är Linda, jag är i en nödsituation, kan du swisha 2 000 kronor”. Men vi brukar ju ha telefonkontakt varje dag så jag ringde, och hon hade inte messat något. Det kändes otryggt och lite otäckt, säger hon.
– Bra! Var kritiska och lyssna på er magkänsla! säger Kristian Bergström, kommunpolis i Sollentuna.
Han är på besök på träffpunkten för seniorer i Edsberg för att prata om bedrägerier mot äldre. Ett 50-tal har kommit hit för att lyssna.
– I slutet av 2021 såg vi en lavinartad ökning av bedrägerier mot äldre, säger Kristian Bergström.
Han berättar om olika tillvägagångssätt bedragarna använder, och om hur de äldre kan agera för att undvika att brott fullföljs. Ett viktigt budskap är att inte släppa in okända och att det är helt okej att bara avsluta ett telefonsamtal.
– Jag får ofta frågan om man verkligen kan lägga på luren. Ja, det kan man! Och hälsa från mig också!
Att det ändå är lättare sagt än gjort vet Kristian Bergström, och en kvinna på träffpunkten vittnar om samma sak.
– Jag blev uppringd och förstod att det var ett inkassobedrägeri. Jag visste det, och jag visste att jag skulle lägga på luren. Ändå kände jag som en press att fortsätta samtalet, säger en kvinna.
Nästan varje dag
50 äldrebedrägerier 2021 ökade till nära 250 under 2023.
Hittills i år har ökningen bromsats, enligt Kristian Bergström. En orsak kan vara uppmärksamheten efter Uppdrag Gransknings program ”Bedragarna” i vintras.
– Men när jag går igenom polisanmälningarna varje morgon kan jag se att det fortfarande förekommer nästan varje dag. Det här sker systematiskt och är en industri som drar in otroliga summor, mer än narkotika numera, säger han.
Utnyttjar teknikstress
Det som tidigare var checkbedrägerier på PK-banken sker i dag ofta digitalt. Bedragarna utnyttjar den nya tekniken som stressar många äldre.
– Och de gör research innan så att de vet mycket om er innan de ringer. Ofta sker bedrägerierna i flera led. En ringer först och sedan knackar en annan på dörren. De är skickliga på att manipulera, säger Kristian Bergström.
En uppmaning är att alltid ringa polisen, och helst direkt för det första dygnet är avgörande när det gäller att kunna följa upp digitala spår.
Många drar sig dock för att anmäla, så en hel del bedrägerier kommer aldrig ens till polisens kännedom.
– Den som har blivit lurad känner ofta skam. Bedrägerier mot äldre innebär inte bara att man blir av med pengar eller värdesaker utan även ett stort psykiskt lidande, säger Kristian Bergström.