Den blodiga våldsvåg som drabbat Sverige kan knappast undgått någon. Nu vill polisen i Järfälla inskärpa i alla vilken allvarlig situation de står inför.
De senaste två åren har barn som rekryteras in i de kriminella nätverken ökat. Det sker överallt, så även i Järfälla. Mitt i kan se att flera personer som är misstänkta för den senaste tidens uppmärksammade dåd har kopplingar till Järfälla.
– Det har skett en förändring. Från att vi tidigare har kunnat följa en ung människa resa in i kriminaliteten kan vi i dag se barn helt okända för oss stå med en rykande pistol i handen, säger kommunpolisen Magnus Nilsson.
Magnus Nilsson säger att det hänsynslösa utnyttjandet av unga sker främst i nätverksmiljöerna i Upplands-Bro men att unga rekryteras även i Järfälla.
Erik Lejdelin
Högsta prioritering
Det kan vara svårt att se vilka barn som riskerar att rekryteras av de kriminella nätverken.
– Vi kan se barn som sköter sig i skolan, som inte visar några tecken på missbruk, med välfungerande hemförhållanden lockas in.
Att stoppa gängrekryteringen av barn är polisens högsta prioritering i Järfälla just nu.
– Det är skrämmande bilder och information som vi ser i väldigt unga människors telefoner, alltifrån bilder på narkotika, pengar, poserande med vapen och i vissa fall chattar där man säljer ut uppdrag som mord och grova vapenbrott, säger kommunpolis Ida Dehnisch.
Håll koll på telefonerna
Hon menar att föräldrar måste vara uppmärksamma på vad ungdomarna gör i sina telefoner. För det är där, i krypterade appar, som mycket sker.
– Ungdomar kan sitta hemma i soffan med mamma och pappa samtidigt som de sitter på telefonen och tackar ja till att åka ut på ett spaningsuppdrag någonstans.
Det kan till en början vara till synes enkla uppdrag, som att åka ut och spana på en plats och få en tusenlapp. Men sen kan det gå oerhört fort.
– Rätt som det är vill de att man ska åka och hämta två Kalasjnikovs, säger Magnus Nilsson.
Kommunpolis Ida Dehnisch säger man som föräldrar borde bjuda in kompisarna hem till sig, kanske till och med föräldrarna så man får en bild av vilket umgänge ens barn har.
Erik Lejdelin
Tjejer inte förskonade
Och det är inte bara pojkarna som lockas in. Det blir allt vanligare att unga tjejer involveras i grov brottslighet.
– Många tänker att det här gäller inte mina barn, eller att man tror sig ha tur för att man har tonårsdöttrar. Men vi ser att även tjejer förvarar narkotika, vapen eller kör bilarna. De är också perfekta möjliggörare. De kan stämma träff med någon på Snapchat och på så vis lura ut måltavlor.
Även om det kan vara svårt att upptäcka vem som är näst på tur kan det finnas signaler att hålla koll på.
– Vi hade ett ärende i somras där det framgick att många unga dragits in och den röda tråden hos alla var att de brukade cannabis. Men det kan vara svårt för föräldrar att upptäcka, särskilt om man aldrig varit i kontakt med narkotika själv. Man måste våga vara nyfiken, säger Ida Dehnisch.
Polisen menar att när man köper narkotika av någon så går man med på de kriminellas spelregler.
– Det blir en överenskommelse att jag tillhandahåller det här åt dig. Då är du med oss. Handlar man dessutom på krita är steget inte långt för dem att börja kräva tjänster av dig.
Kommunpolis Ida Dehnisch säger det är väldigt svårt att locka tillbaka unga, därför är det så viktigt att stoppa rekryteringen i tid.
Erik Lejdelin
Håll utkik efter tecken
För gängen får mer ut av någon genom att kräva tjänster, än att pressa tonåringar på pengar. Det finns även andra tecken att hålla koll på som att barnen ändrar umgänge, att de hamnar efter i skolan eller att de lyssnar på viss typ av gangsterrap.
– Ingen blir kriminell av att bara lyssna på gangsterrap. Men det är skillnad på om man bor i Skellefteå och gillar musiken, än om man bor i ett område där rapparna är dem som står i portarna eller hänger i centrum med fina bilar. Då är det rent rekryteringsmaterial.
Polisen uppmanar alla att vara på tårna, från skolassistenter, lärare och föräldrar till idrottsledare, grannar och släktingar.
– Det är fortfarande en väldigt liten del av våra unga som drabbas, men kan vi alla göra lite mer ökar våra chanser att bryta det här.