År innan de slog upp portarna beskrev White Guide krogen Plais som en av årets mest spännande nya krogar. Men strul med ventilationen försenade öppningen med tre och ett halvt år – årsskiftet 2021/2022 var det äntligen dags.

Nu är det dock snart dags för Plais att tacka för sig.

– Vi har haft roligt och ångrar ingenting, säger krögaren Fredrik Ander.

Utan krog får Fredrik Ander mer tid för dottern Lilo.

Utan krog får Fredrik Ander mer tid för dottern Lilo.

Fredrik Ander

"Nådde målbilden"

DN:s krogkommission beskrev dem som en frisk fläkt,. Här har det inte varit samma fokus på mellanrätter som på många andra ställen utan "gamla hederliga förrätt-varmrätt-dessert-ordningen."

Svenskan charmades av den opretentiösa kvarterskrogskänslan. De gav krogen 4/6 och avslutade recensionen med ett enkelt: "Vi gillar Plais."

– Vi nådde upp till den målbild vi satte upp för oss själva och har gjort det vi skulle, säger Fredrik Ander.

Maten på Plais utgår främst från det svenska och nordiska köket.

Maten på Plais utgår främst från det svenska och nordiska köket.

Fredrik Ander

Familjen i första hand

Anledningen till stängningen är inte så komplicerad. Det har inte varit tillräckligt lönsamt, tagit för mycket tid och av gänget som öppnade krogen är det bara Fredrik Ander kvar.

– Jag har en liten tjej på elva år hemma, det går inte riktigt ihop med krögarlivet i dagens läge. Familjen får gå före, helt enkelt.

Lokalen är till salu. Sista datum i dagens regi blir 28 september. Fram tills dess är det fullspäckat med gästspel och temakvällar.