Frölunda

Året runt i 31 år har de långhåriga Highland cattle-korna betat på de välbevarade strandängarna i Välens naturreservat, en dryg kilometer från Frölunda torg.

De ovanliga djuren har genom åren utgjort ett populärt utflyktsmål för såväl skolklasser och förskolegrupper som närboende och turister.

På det lilla röda vindskjulet intill de vidsträckta hagarna hänger en tavla med namn och bild på de nio korna som nu betar på ängarna. Ella, Beata, Frida, Daniella och Bitte är några av dem.

Men nu är dagarna räknade och hittar man ingen som kan ta över korna innan den 1 oktober riskerar de att behöva avlivas.

Naturvårdare. Anette Bernhardsson och Margareta Nilsson håller inte med stadsmiljönämnden om att korna trampar sönder marken på vintern. "Då har de inte varit här ute och tittat", menar Anette.

Naturvårdare. Anette Bernhardsson och Margareta Nilsson håller inte med stadsmiljönämnden om att korna trampar sönder marken på vintern. "Då har de inte varit här ute och tittat", menar Anette.

Johanna Roos

"Barnen har favoritkor"

– Vi går hit jätteofta, det är vårt ställe. Barnen har sina favoritkor och de brukar ta med sig äpplen och morötter till dem. Det är jätteledsamt att de inte ska finnas kvar här, säger Isabelle Sandqvist, som promenerade till korna tillsammans med dottern Kajsa.

Det var sommaren 2021 som Västra Frölunda naturvårdsförening, som äger korna, fick det chockartade beskedet att Göteborgs stad beslutat att inte längre betala för skötseln.

Enligt en utredning som tidigare park- och naturförvaltningen gjort bryter staden mot likabehandlingsprincipen i kommunallagen när den stöttar naturvårdsföreningen.

Förvaltningen pekar även på att kostnaden för skötseln på omkring 900 000 per år överskrider budgeten som är avsatt för hela naturreservatet.

Den ideella föreningen har inga ekonomiska möjligheter att ta över kostnaden för skötseln och tvingades därför säga upp arrendet.

Kommunen stoppar vinterbete

Ordförande Anette Bernhardsson är bedrövad. Varje dag i över 30 år har hon varit nere på Välen och sett efter korna.

– Det här är så otroligt sorgligt. Vi hoppas på att någon bonde kanske vill ta över, men jag har svårt att se hur det skulle gå till, och då finns det inget kvar att göra.

Något som försvårar situationen ytterligare är nämligen att Göteborgs stad inte längre tillåter vinterbete på Välen, av naturvårdsskäl.

Joakim Larsson (MP), ordförande i stadsmiljönämnden som tagit över frågan från park och natur, menar att man därför behöver hitta en aktör som kan ha kor för sommarbete på Välen och någon annanstans på vintern.

– På sommaren finns det ett stort värde i att ha korna betades på strandängarna, men enligt våra experter så gör den blöta marken att de på vintern istället trampar sönder det som de gör nytta på sommaren. Vi hoppas fortfarande på att hitta en lösning för korna, kanske att det finns andra ställen i Sverige där korna behövs året om.

"Stämmer inte"

Påståendet om att korna skulle trampa sönder marken på vintern menar Anette Bernhardsson är taget ur luften.

– Då har man inte varit här och tittat. Korna har betat här året om i 30 år och trots att det är våtmarker så är ängarna inte det minsta förstörda. På vintern håller sig korna dessutom mestadels uppe vid vindskjulet där maten finns.

Leif Nilsson, som också sitter i styrelsen för Västra Frölunda naturvårdsförening, har svårt att förstå hur det skulle gå till att transportera de stora Highland cattle-korna fram och tillbaka till sommarbetet.

– Hur skulle man ens kunna fånga in dem? De är ju inte vana att transporteras och skulle bli vettskrämda. Jag tror tyvärr att det är kört för vår del.

Det är med stor sorg som medlemmarna i föreningen ser sina långhåriga kor gå och beta på de gröna ängarna vid vattnet, med vetskapen om att det troligtvis är sista sommaren.

– Välen kommer aldrig att bli densamma utan korna, säger Anette Bernhardsson.

Favoritplats. Isabelle Sandqvist och dottern Kajsa promenerar ofta till Välen och matar korna med äpplen och morötter.

Favoritplats. Isabelle Sandqvist och dottern Kajsa promenerar ofta till Välen och matar korna med äpplen och morötter.

Johanna Roos