Hisingen
En gång i tiden var Hisingen delat i två länder: Sverige och Norge.
Den gamla riksgränsen, som än i dag utgör landskapsgräns mellan Västergötland och Bohuslän, är utgångspunkt i boken Hisingen: Ön i gränslandet av Martin Ahlstedt.
I boken, som nyligen utsågs till Årets Göteborgsbok 2023, får läsaren följa med på en gränsvandring genom den stora och brokiga ön Hisingen, som författaren vill likna vid ett helt land.
"Här finns allt från ren landsbygd, med jordbruk, hästar och skog, till stadspuls fabriker, industrier, och höghus- och villaområden om vartannat."
Om detta landet i staden, denna forna ögrupp och dess många historiska platser kretsar berättelserna kring – och allt började med en diskussionstråd på Twitter för sju år sedan.
Hisingsgrabb. Kvilletorget är på många sett hemtrakter för författaren och gymnasieläraren Martin Ahlstedt som växte upp i Backa.
Johanna Roos
Nyckelplats i historien
– Ett stickspår handlade om var den här landskapsgränsen på Hisingen egentligen går. När jag sedan googlade hittade jag inget svar. Det blev en gåta att lösa och jag tyckte att det var spännande att utforska den gamla gränsen och platserna som finns i gamla gränslistor från 1500-talet.
Martin Ahlstedt står på en oansenlig liten asfaltsbro över Kvillebäcken, ett stenkast från Kvilletorget. Det som nog varken det rosaklädda cykelbudet eller bilisten i den bruna Saaben, som just passerade, är medvetna om, är att Backabron tidigare utgjort ett betydande gränsmärke.
Hisingsborna har genom tiderna påverkats av att bo i en känslig gränstrakt mellan två riken.
– Den här platsen är nyckeln till en berättelse om Hisingens historia. Hisingsborna har genom tiderna påverkats av att bo i en känslig gränstrakt mellan två riken med allt vad det innebär, inte minst i form av krig och elände.
Plats i historien. Backabron, ett stenkast från Kvilletorget, utgör ett gränsmärke där tidigare riksgränsen mellan Sverige och Norge gick.
Johanna Roos
En plats i förändring
Han tror att boken kan rikta sig lika mycket till Hisingsbor som övriga göteborgare, men det finns en målgrupp som han särskilt gärna vill nå.
– Hisingen är ju en plats i förändring och kommer inom de närmsta åren att expandera och få många nya invånare, som jag hoppas är intresserade av att lära sig om den historiska marken som de nybyggda husen står på.
Martin Ahlstedt är uppvuxen i Backa, men numera bosatt i Landala. Dock spenderar han fortfarande mestadel av sina dagar i hemtrakterna, närmare bestämt på Lindholmens tekniska gymnasium där han jobbar som lärare i svenska och engelska.
Vid sidan om lärarjobbet har han nu påbörjat ännu ett bokprojekt, men mer än så vill han inte avslöja.
– Det enda jag kan säga är att den handlar om en helt annan plats.
Litet format. Martin Ahlstedt menar att hans prisade bok, Hisingen: Ön i gränslandet, lämpar sig lika väl för läsning hemma i fåtöljen som att packa med på sin egen gränsvandring.
Johanna Roos