Under onsdagen och torsdagen är risken förhöjd för höga halter av både al- och hasselpollen i Stockholmsområdet.
Om solen tittar fram kan blomningen ta rejäl fart, enligt Naturhistoriskas pollenrapport.
– Det är väldigt vanligt att allergiker känner av både hassel och al samtidigt, säger Pia Östensson, intendent på Naturhistoriska.
Samtidigt befaras sydliga vindar från kontinenten föra med sig ännu mer halsretlig materia.
Men det gråa vädret kan hålla nere halterna. Både hasseln och alen är väldigt beroende av sol för att blomma och fröhängena kan ruttna av för mycket kyla, fukt och molnighet.
Mer björk i år: ”Höga halter”
Efter al och hassel kommer björkblomningen. Mängden pollen på träden brukar brukar gå i årsvisa vågor. Det kan innebära betydligt mer bekymmer för allergiker i vår, eftersom 2024 var ett relativt svagt år för Stockholmsbjörkarna.
– Björken brukar börja blomma runt 25 april men det beror helt och hållet på vädret. Någon gång under blomningsperioden det vara risk för mycket höga halter, säger Pia Östensson.
Pia Östensson är försteintendent på Naturhistoriska riksmuseet.
Naturhistoriska riksmuseet
Bygga upp skydd
Det gäller att börja medicinera någon vecka innan besvären kommer för att bygga upp ett bra skydd.
– Men det är inte så lätt att räkna ut. Det kan ju plötsligt bli jättevarmt, säger kommunikationschefen Liselott Florén på Astma- och allergiförbundet.
Hennes råd är tydligt:
– Det är hög tid att springa till apoteket redan nu.
Går att vaccinera sig
Om de läkemedel som finns på apoteket inte fungerar kan man vaccinera sig. Men det tåget har redan gått den här säsongen eftersom det tar månader innan effekten märks. Och väntetiden på att få en utredning kan vara lång.
– Tyvärr kan inte alla som behöver behandling få det. Det råder stor brist på allergologer. Men Stockholm är lyckligt lottat med så väl vuxen- som barnallergologer.
Det finns två vaccinationsbehandlingar: Med tabletter eller sprutor.
– Injektionsbehandling måste ske på ett sjukhus.
Än så länge är det för tidigt att sia om gräspollen. Men det är oftast runt midsommar som det finns risk för höga halter.