I sin rapport som kom vid lunchtid på tisdagen presenterar Stockholms Handelskammare två olika scenarior för hur regionen påverkas av byggkrisen.
– I vårt värsta scenario som för tankarna till 90-talskrisen kommer stora delar av byggbranschens arbetskraft att lämna yrket och vi får en utdragen kris, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare i ett pressmeddelande.
Förste vice riksbankschef Anna Breman visar hur byggbranschen drabbas.
Petter Beckman
Miljarder i produktionsbortfall
Sysselsättningen i regionen kan minska med mellan 33 000 och 55 000 personer, jämfört med ett scenario där bostadsbyggandet hade legat i linje med behoven. Kostnaden för regionen kan sammantaget bli 343 miljarder i produktionsbortfall fram till 2030, enligt analysen.
– Det här är en kris som vi till varje pris måste undvika. Därför behöver partierna nu samla sig över blockgränserna och förhandla fram reformer som gör skillnad både på kort och lång sikt, säger Andreas Hatzigeorgiou.
Förutom byggnadsarbetare – den yrkesgrupp som drabbas i särklass hårdast – kan också stora delar av marknaden för arkitekter och teknikkonsulter slås ut, enligt rapporten.
Inga pengar att betala
Problemet idag är att varken bostadsköparna eller byggföretagen har råd att betala för de skenande byggkostnaderna. En rad experter och politiker var inbjudna för att diskutera lösningar.
Stockholms stadsbyggnadsborgarråd Jan Valeskog (S) berättade att man i mars ska lägga fram förslag som ska underlätta tillträdet till mark för den som vill bygga bostadsrätter i Stockholm.
Oppositionsborgarrådet Dennis Wedin (M) föreslog att byggföretagen ska få dela upp betalningen för marken på exempelvis tio år, istället för att behöva betala allt i en klump.
Höjt rotavdrag
På nationell nivå gäller konflikten om staten ska gå in med någon form av subvention, som antingen sänker kostnaden för byggföretagen eller för köparna.
Sådana modeller finns i flera av våra nordiska grannländer och skulle enligt förespråkarna minska branschens sårbarhet i kristider.
Regeringens linje handlar istället om höjt rotavdrag, höjt utlåningstak, kortare ledtider, stabila spelregler och enklare tillgång till mark.
Försiktig optimism
– Vi håller även på och ser över modellerna för hyressättning så att man vet att man kan ta ut en hyra som motsvarar kostnaden, sa Johan Davidson, statssekreterare hos infrastruktur- och bostadsministern.
Daniella Waldfogel, vice vd i Handelskammaren, uttryckte en försiktig optimism efter seminariet.
– Jag tyckte att jag hörde en större enighet än tidigare, kommenterade hon.
Läs mer i rapporten här.