Fler Danderydsbor anmäler att de har sett råttor runtom i kommunen.

Det har varit ett bra äppelår – något som gör att råttorna stortrivs.

– Det är ett extremt bra äppelår och man ser fallfrukt överallt, därför uppmanar vi folk att ta upp sin fallfrukt, säger Helena Klange, pressansvarig på Danderyds kommun.

Kraftig ökning

Men att råttor ofta syns kila omkring har fler orsaker.

De senaste tre månaderna har 15 ärenden om råttobservationer öppnats i Danderyd och Mörby. Motsvarande siffra för Djursholm är tio. Totalt är det 28 ärenden i kommunen – det är 20 fler än samma period förra året.

Att det byggs i lockar ut de små djuren. När det borras under marken skrämmer vibrationerna upp dem upp till ytan, det är mönstret kommunen drar baserat på var råttorna setts.

"Geografiskt sammanfaller platserna där man har sett råttor i relativt hög utsträckning med platser där det pågår markarbeten i kommunen", skriver Mikael Svenske, koordinator på Danderyds kommun.

Kamerasvep i avloppen

Vid misstankar om råttor sveper kommunen avloppen med kamera – något man brukar göra några gånger om året. Kameran ska ge en bild över var dem är, och hur många. Att bli av med dem för gott är svårt.

– Det är ju tyvärr så med råttor att de finns där människor finns. De kommer aldrig gå att utrota, det är de förutsättningarna vi har att jobba med, säger Mikael Svenske, koordinator på kommunen.