Annika Staf

Bushra Mohamed, 14, och Aya Mohamed, 11, Vårby gård.

– Vi har inte bestämt än men vi kanske ska till Örebro på vattenland. Vi ska fira på måndag så vi tar ledigt från skolan. På morgonen är det eid-bönen, sen brukar vi gå till en restaurang och äta typ brunch. Efter det träffar vi grannar och kompisar och firar alla tillsammans. Vi brukar först fira tillsammans, sen dela upp oss. Mina bröder firar med sina kompisar, mina föräldrar firar med sina kompisar och vi firar med våra kompisar och kanske går och bowlar. Sen möts vi igen och har en fin eftermiddag tillsammans.

Annika Staf

Muttalip Okur, 60, Tumba.

– Vi börjar söndagen med att äta en speciell frukost med familjen. Frukosten äter vi med barnen och barnbarnen. Sedan ber vi eid-bönen, och då är vi nästan 16 personer hemma hos mig. Vi pyntar huset och gör det fint för att barnen ska se att det är eid. Under dagen träffar vi vänner för att fira, och dagen avslutas med en stor middag, säger Muttalip Okur.

Annika Staf

Sima, 19, Vårby gård.

– Vi dekorerar hemmet och har traditionella kläder och äter traditionell afghansk mat som Ashak, det är som en afghansk dumpling. Allt är fint och rent och vi duschar och gör oss fina innan vi går till moskén för morgonbönen.

Annika Staf

Dalila Zouadi, 39, med barnen Anas och Mohamed, Norsborg.

– Vi går till moskén med alla barnen för att be eid-bönen. Vi har på oss fina kläder och flickorna har henna. Mina söner ska gå och klippa håret nu så att de är extra fina inför eid. Första dagen firar vi hemma och pratar med våra familjer som bor i hemlandet, och andra dagen går vi på bio med barnen och äter ute på restaurang. Det är en högtid som är till för barnen och vi ger dem nya kläder, pengar och godis.

– Jag ska köpa chips för mina pengar, och spara det som blir över, säger Anas.

Första dagen firar jag med min familj, och andra dagen firar jag med mina vänner.

Annika Staf

Ben Dharir, 68, Vårby gård.

– Jag ska fira med min dotter och barnbarn i Alby på söndag. Det är mest för barnens skull. De ska få nya kläder, åka karusell och så köper man leksaker. Det är bara glädje och alla är glada. Det är som jul fast på annat sätt. Ramadan har gått bra. Man blir inte törstig här när det är vinter. På sommaren är det katastrof, men i Sverige är det inte så farligt.

Annika Staf

Yasmin Janjon, 32, Fittja.

– Eid är en högtid som är till för barnen. De får pengar och leksaker. Med pengarna får de köpa vad de vill, det är deras dag. Jag kommer att fira tillsammans med min familj, och vi firar på måndag. Sunni- och shiamuslimer firar olika dagar. Jag är sunni och eftersom vi började fastan en dag senare firar vi eid på måndagen.

Annika Staf

Mohamad Al Hanbali, 32 och Ibrahim, snart 1, Vårby gård.

– Dagen börjar med att be en bön i moskén 07-09 på morgonen och sen går vi tillbaka, samlas och äter. Vi brukar baka sötsaker som maamoul och baklava. I år ska vi till min familj och sen åka till min frus familj i Eskilstuna. Det bästa med firandet är att se barnen och hur glada de är – precis som jag var när jag var liten. Min son Ibrahim ska fira sin första eid i år och vi vill ta honom till Leos lekland med min syster och hennes barn.

Annika Staf

Said Kazem, 56, Hallunda.

– Ibland firar vi tre dagar, men i år blir det bara två. Första dagen firar jag med min familj, och andra dagen firar jag med mina vänner. Vi firar att fastan är över och äter goda saker tillsammans. I år har det gått bra att fasta. Det är tuffare på sommaren när det är varmt. Min familj ska börja med att be en bön. Efter det går vi hem och dricker te och äter olika kakor. Sedan ringer vi till släktingar och vänner som inte bor i Sverige för att gratulera dem.