– Skattehöjningen 2024 var en extraordinär och smärtsam nödåtgärd. Vi behöver behålla den skattenivån även under 2025 för att passera bottenpunkten för vården och kollektivtrafiken, säger Gustav Hemming (C), klimat-, infrastruktur- och skärgårdsregionråd.
Det är inte bara skatten som lämnas oförändrad under 2025, även patientavgifterna förblir desamma. Det meddelade styret under dagens budgetpresentation för 2025.
Månadskortet blir dyrare
Priset på enkelbiljetter i SL höjs med en krona, medan SL-månadskortet höjs med 40 kr precis som man tidigare beslutat. Priset för barn, unga, studenter och pensionärer höjs inte, vilket innebär att deras biljetter har varit oförändrade i tre år.
Inför 2026 vill man också utreda ett särskilt terminskort för studenter, som ska sänka SL-taxan för den som studerar.
– Vi har också kvar målet att sänka taxorna för alla prioriterade grupper, alltså barn, unga och pensionärer, om det finns utrymme inför 2026 säger Anton Fender (MP), trafikregionråd.
SL ska gå plus
SL avlastas med 625 miljoner kronor, som man slipper spara genom att man sänker resultatkraven. Samtidigt ökar man på anslaget av skattepengar till trafiknämnden med 1,3 miljarder, vilket tillsammans med de höjda biljettpriserna ska ge ett överskott för SL på 180 miljoner nästa år.
Detta kan jämföras med det befarade underskott på 1,3 miljarder som tidigare flaggades i budgetunderlaget. Den akuta krisen för SL är alltså över.
Nattrafik på pendeln
– Vi har inte lagt in några riktade besparingar på SL nästa år. Inför 2026 ska vi tvärtom utveckla kollektivtrafiken med särskilt sikte på att locka bilister, säger Anton Fendert (MP).
Bland de planerade förbättringarna finns att ett pilotförsök med nattrafik på pendeltågen ska startas vid tidtabellskiftet i december 2025. Flera busslinjer ska få flexibla nattstopp och man ska utvidga försöken med så kallad dynamisk trafik där man kan beställa bussavgångar efter behov.
Sänks med fem öre
Men det är inte en budget för satsningar, utan en budget för återhämtning, understryker styret som ändå vågar planera för att börja trappa ner skattesatsen. Intör 2026 sänks skatten med 5 öre, till 12,33 kronor.
Aida Hadzialic (S), finansregionråd, sammanfattar:
– Jag är stolt över att vi tillsammans har kunnat skydda sjukvården från massvarsel under den värsta ekonomiska krisen på 30 år. Det här är en budget som tar ansvar för ekonomin, men som samtidigt tar ansvar för sjukvården och kollektivtrafiken.
M: "I särklass högsta skatten"
Oppositionsregionrådet Kristoffer Tamsons (M) tycker tvärt emot att budgeten visar att de styrande partierna har tappat kontrollen.
– Neddragna bussar förblir neddragna. Stängd sjukvård förblir stängd. Detta samtidigt som stockholmarna ska tvingas betala Sveriges i särklass högsta regionskatt och de högsta SL-priserna någonsin. Detta är en budget präglad av dåligt ledarskap och dålig vänsterpolitik, säger Kristoffer Tamsons.
Operationsköer ska kapas och väntetider kortas
En av tre får vänta alldeles för länge på operation eller behandling i Region Stockholm. Nu presenterar mittenstyret ett paket på över en miljard kronor till akutsjukhusen och den privata specialistvården.
Tiotusentals patienter väntar på operation eller annan behandling i Region Stockholm, många av dem längre än de 90 dagar som utgör vårdgarantin.
Nu aviserar mittenstyret, S, C och MP med stöd av V, en satsning på att korta väntetider på akuten och i specialistvården, och på att kapa operationsköerna, i det förslag till budget för 2025 som presenteras på torsdag.
Akutsjukhusen förstärks med 825 miljoner kronor, en uppräkning av anslagen med 3,5 procent. Enligt mittenstyret har sjukhusen varit underfinansierade i många år, vilket bland annat har lett till att vårdgarantin inte alltid kan hållas.
– 3,5 procent är något högre än sjukhusen själva har begärt i sina budgetunderlag. Det här är en förstärkning som ska ge lugn och ro och ge bättre förutsättning att ge vård och att korta köer, säger finansregionrådet Aida Hadzialic (S).
Personalförslag
Utöver det avsätts 30 miljoner kronor i en riktad insats för att ta vara på personalens förslag om hur köerna kan kortas, både inom akutvården och den planerade vården.
Går det att kapa köer med annat än att personalen går in och jobbar extra?
– Tanken är inte att vårdpersonalen ska springa fortare eller jobba extra, säger Hadzialic.
Varför är kökapning en så stor fråga, regionen har ju bland de kortaste köerna i Sverige?
– Patienterna ska ha vård i tid och efter behov.
Akutsjukhusen får också i uppdrag att samarbeta kring att korta väntetiderna.
– Genom att vi avbolagiserar sjukhusen kommer det inte att finnas några tekniska eller formella hinder för samarbete, de kommer till exempel att ha samma journalsystem. De ska kunna hjälpas åt mer, säger Aida Hadzialic.
Pengar till privata
Specialistvården utanför sjukhusen i vårdvalen föreslås få 180 miljoner kronor extra.
En del vårdområden har inte fått någon uppräkning av ersättningarna på flera år, vilket orsakat en svår ekonomisk situation för många privata vårdgivare, och långa väntetider, enligt mittenstyret.
DN har rapporterat att 57 miljoner kronor i statligt kökapningsbidrag nu snabbt måste användas för att inte frysa inne. På Danderyds sjukhus ska de till exempel operera extra på helger under hösten, precis som Karolinska tidigare gjort för att kapa sina köer.
Varför är ni ute i sista minuten med att använda de pengarna?
– Vi fick pengarna sent från regeringen, och tog beslut så snart de betalades ut. Det här är pengar som är öronmärkta för kökapning och de fördelas nu ut i vården, framför allt till akutsjukhusen. Det köpaket som vi lägger i budgeten blir en påbyggnad på den kökapaningen.
Tanken är inte att vårdpersonalen ska springa fortare eller jobba extra.
Så stor andel får vänta för länge
De får vänta mer än 90 dagar på operation/åtgärd (augusti, procent):
2021: 30
2022: 37
2023: 37
2024: 32 (50 % i riket)
De får vänta mer än 90 dagar på kirurgiskt ingrepp (augusti, procent):
2021: 39
2022: 50
2023: 43
2024: 39 (50 % i riket)
Andel patienter på akuten som kan lämna inom 4 timmar (augusti, procent):
2021: 45
2022: 44
2023: 50
2024: 54
Källa: SKR
Köerna ska kapas, både på sjukhusen och i de privata vårdvalen, enligt finansregionrådet Aida Hadzialic (S).
Karolinska/Ingrid Johansson