JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ANNONS

TV-klipp och nyheter

Regnbågsträffarna sätter guldkant på seniorlivet

Färgstarkt gäng. Agneta Wirén, Louise Linnerfält, Curt Solskär och Carl-Henrik Henriksson är alla glada över gemenskapen i Hbt-seniorerna.

Färgstarkt gäng. Agneta Wirén, Louise Linnerfält, Curt Solskär och Carl-Henrik Henriksson är alla glada över gemenskapen i Hbt-seniorerna.

Dino Soldin

20240513104609
20240513132120
2024-05-13
10:46
2024-05-13 13:21

För äldre hbtqi-personer är risken för ensamhet stor, men nu hittar allt fler till HBT-seniorerna. På träffarna i Regnbågshuset står bland annat fika, föreläsningar, filmkvällar och utflykter på schemat.

Masthugget

Kaffetermosar och fat med smörgåsar, fikabröd och frukter står uppdukat på det stora bordet i hjärtat av caféet. En av väggarna pryds av en stor regnbågsflagga och utanför fönstret skiner solen över Stenaterminalen och Göteborgs hamninlopp.

Regnsbågshuset, som invigdes i slutet av 2022 och drivs av Göteborgs stad, är en mötesplats med och för hbtqi-communityt.

En av grupperna som träffas är HBT-seniorerna, inom RFSL Göteborg, för personer över 60 år. Sedan gruppen startades 2009 har intresset, främst på senare år, ökat stadigt.

Över 150 medlemmar

Agneta Wirén har varit med sedan starten. Hon menar att mötesplatsen är viktig för att skapa ett socialt sammanhang och förebygga ensamhet, men också som en en röst åt äldre hbtqi-personer i samhället.

ANNONS

– Vi behöver visa att vi finns överhuvudtaget och att vi har levt ett annat liv än de flesta, för det nämns ju inte så ofta. Men jag vill samtidigt betona att vi inbördes är väldigt olika med olika bakgrund, erfarenheter och åsikter. Trots det känner vi en slags gemenskap och har väldigt trevligt på våra träffar.

Ibland bjuder de in politiker för att lyfta frågor som är viktiga för deras målgrupp, till exempel attityder inom äldreomsorg och hemtjänst, utbildning för personal och särskilda avdelningar på äldreboenden för hbtqi-personer.

Et steg tillbaka. Louise Linnerfält har under de senaste åren blivit mer uppmärksam då hon upplever att fördomarna mot hbt-personer kommit tillbaka inom vissa kretsar.

Et steg tillbaka. Louise Linnerfält har under de senaste åren blivit mer uppmärksam då hon upplever att fördomarna mot hbt-personer kommit tillbaka inom vissa kretsar.

Dino Soldin

Män mer ensamma

Flera gånger i månaden träffas gruppen, som nu är uppe i över 150 medlemmar, och fikar, lyssnar på föreläsningar, diskuterar och har filmkvällar. Ibland åker de iväg på studiebesök och utflykter. Alla aktiviteter ska ha någon koppling till hbtqi och stärka deltagarna i sin identitet.

Risken för ensamhet är stor bland dagens äldre hbtqi-personer, varpå det sociala sammanhanget blir ännu viktigare.

– Min erfarenhet inom denna grupp är att män är mer ensamma än kvinnor, säger Agneta Wirén.

– Många av oss har ju inte barn och barnbarn som kan ta hand om oss när vi blir gamla. Idag skaffar många samkönade par barn, men vi hade aldrig det valet. För egen del har jag aldrig velat ha barn, säger Louise Linnerfält.

Lättare i större städer

Samtidigt som deltagarna vill belysa frågor ur ett hbtqi-perspektiv, menar de att det ibland läggs för mycket vikt vid sexuell läggning när man pratar om identitet.

– Jag vill inte säga att jag "kom ut", utan att jag träffade en person som jag ville leva med. Jag tror inte på fasta identiteter på det sättet, utan mer på vad man stöter på i livet. Så är det för mig, men andra har mer bestämda uppfattningar, säger Agneta Wirén.

Vi behöver visa att vi finns överhuvudtaget och att vi har levt ett annat liv än de flesta.

Gruppen är överens om att det nog är lättare att vara öppet homo- eller bisexuell i större städer, inte minst jämfört med hur det var när de själva var unga på 70- och 80-talet.

– Jag bodde i Stockholm i trettio år och levde med mina vänner i kultur- och operakretsar. Där var det inget konstigt, menar Louise Linnerfält.

Agneta Wirén, Louise Linnerfält, Curt Solskär och Carl-Henrik Henriksson, Gertrud Olsson, Berndt Ström, Lars Jonzen och Lena Olsson

Agneta Wirén, Louise Linnerfält, Curt Solskär och Carl-Henrik Henriksson, Gertrud Olsson, Berndt Ström, Lars Jonzen och Lena Olsson

Dino Soldin

Kom ut som 57-åring

Carl-Henrik Henriksson har liknande upplevelser av 70-talets Göteborg.

– Även om man inte kunde vara helt öppen, så träffades man ute på klubbarna, bland annat på Pedro på Vallgatan. Till en började var det bara slutna sällskap, men sedan började man successivt att öppna upp även för allmänheten. När den tryggheten försvann så blev det svårare att gå ut.

För Curt Solskär, som växte upp på Klädesholmen, tog det betydligt längre tid att våga leva som öppet homosexuell.

– Där jag kommer ifrån har många gammaldags tankar om sådana här saker. Jag var 57 år när jag kom ut ur garderoben. När jag var ung var jag på väg ut, men jag gick in igen och stängde den dörren väldigt hårt. Jag var tidigare gift med en kvinna som jag har två vuxna döttrar med.

Kom ut sent. Curt Solskär var 57 år när han kom ut som homosexuell och har stöttats av sina nu vuxna döttrar.

Kom ut sent. Curt Solskär var 57 år när han kom ut som homosexuell och har stöttats av sina nu vuxna döttrar.

Dino Soldin

Fördomarna kommit tillbaka

Från att ha upplevt en allt större acceptans i samhället, menar vännerna att utvecklingen nu tagit ett steg tillbaka.

– Fördomarna har till en del börjat komma tillbaka igen i vissa kretsar och idag hör man om ungdomar som är aggressiva mot hbtqi-personer, säger Agneta Wirén.

Louise Linnerfält håller med.

– Jag har blivit mycket mer uppmärksam och har inte synliga symboler på mig. Även om det idag finns en acceptans på arbetsplatser och i samhället i stort så är kampen inte över.

Utvecklingen har gjort det sociala sammanhanget ännu viktigare och nu vill HBT-seniorerna gärna välkomna fler medlemmar.

– Den här gruppen får mig att komma ut i en gemenskap som jag annars inte gör, säger Carl-Henrik Henriksson.

Hbt-seniorerna

Hbt-Seniorerna inom RFSL Göteborg startade 2009 och är en social grupp för hbtqi-personer över 60.

Gruppen träffas flera gånger i månaden och gör olika saker ihop, så som caféträffar, filmkvällar, studiebesök, museibesök och bjuder även in olika föreläsare med koppling till hbtqi.

Träffarna hålls dagtid och är för det mesta helt kostnadsfria för deltagarna.

Merparten av verksamheten hålls sedan slutet av december 2022 i Regnbågshuset (Amerikahuset), en mötesplats för alla inom hbtqi-communityt, som drivs av Göteborgs stad.

Idag har Hbt-seniorerna strax över 150 medlemmar och blir stadigt fler.

Två av de aktiva inom gruppen representerar Hbt-seniorerna i tre olika pensionärsråd där de arbetar för att synliggöra att äldre hbtqi -seniorers erfarenheter och behov ofta kan se annorlunda ut än inom heterovärlden.

Hbtqi, ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner.

Källa: Hbt-seniorerna

JohannaRoos
031-720 55 18
ANNONS
ANNONS

Senaste nyheterna

ANNONS

Bollen rullar för jämställdhet i ny musikal

Dramatik. När den nya damtränaren Anna (Jessica Högefjord Rudberg) kommer till Vide IK startar ett drama som bland andra lagkaptenen Nina (Lotta Schelin) är involverad i.

Dramatik. När den nya damtränaren Anna (Jessica Högefjord Rudberg) kommer till Vide IK startar ett drama som bland andra lagkaptenen Nina (Lotta Schelin) är involverad i.

Fredrik Aremyr

20241228060047
20241217121553
2024-12-28
06:00

Hon är inte bara en av Sveriges största fotbollsspelare. Nu tar Lotta Schelin klivet upp på scenen som huvudrollsinnehavare i musikalen Så länge bollen rullar, om jämställdhet inom idrottsvärlden.

Göteborg

Det var i ren frustration som manusförfattaren och regissören David Oest började skriva på en musikal, som skulle komma att bli hans största produktion någonsin.

Han växte själv upp med fotbollen och spenderade mycket tid med Guldhedens IK.

När han sedan själv som förälder började att träna sin dotters fotbollslag blev det tydligt att det inte är lika för alla.

– Jag upplevde att tjejerna inte fick samma förutsättningar som killarna och det väckte en stor frustration i mig. Min manuskollega Martin Johansson har liknande erfarenheter från att ha tränat tjejlag och därför bestämde vi oss för att skriva den här musikalen ihop.

Full scen. Lotta Schelin med ensemble från Performing Arts School (som spelar damlaget i Vide BK.)

Full scen. Lotta Schelin med ensemble från Performing Arts School (som spelar damlaget i Vide BK.)

Fredrik Aremyr

"Kändes självklart"

Den 17 januari har Så länge bollen rullar premiär på Lorensbergsteatern och i huvudrollen som lagkaptenen Nina ser vi ingen mindre än det tidigare fotbollsproffset Lotta Schelin från Kållered med bland annat 88 mål på 185 landskamper i bagaget.

ANNONS

För tre år sedan överraskade hon hela Svenska folket med att gömma sig i jokermasken i TV4:s underhållningsprogram Masked singer, något som gett henne blodad tand för scenen.

– Det kändes självklart att tacka ja till den här musikalrollen, även om det är med skräckblandad förtjusning. Jag tycker att grundfrågan och budskapet föll helt rätt, säger hon. Att vara med i programmet pushade mig utanför min komfortzon och fick mig att våga ta ett steg till.

Jag upplevde att tjejerna inte fick samma förutsättningar som killarna och det väckte en stor frustration i mig.

Engagemang. David Oest, som står för manus och regi, har själv varit tränare inom damfotboll och menar att det finns mycket kvar att förbättra inom jämställdhetsarbetet inom idrotten.

Engagemang. David Oest, som står för manus och regi, har själv varit tränare inom damfotboll och menar att det finns mycket kvar att förbättra inom jämställdhetsarbetet inom idrotten.

Cornelia Wadstedt

Vill skapa förändring

Skådeplatsen för musikalen är den till synes oskyldiga klubben Vide BK. När Anna börjar som ny damtränare startar ett drama ingen hade räknat med.

Det dröjer inte länge innan hon inser att kampen utanför plan är den riktiga utmaningen. Där tvingas hon mäta sig mot ordförande Bengt (Erik Mjönes) och sportchef Janne (Peter Lorentzon) – konservativa krafter med fickorna fulla av både tjuv- och rackarspel. Men hon måste även hantera lagkapten Nina (Lotta Schelin), lagets viktiga spelare som slits mellan klubbens olika viljor. 

Huvudsyftet med musikalen menar David Oest är att skapa förändring och att få idrottsklubbar att starta sitt eget jämställdhetsarbete, något som kan ske först när det finns en medvetenhet.

– Så länge bollen rullar handlar egentligen om vad som händer när någon stoppar den. Det är först då man kan få syn på strukturerna. Hur fördelas egentligen resurser och träningstider? Är det verkligen lika för alla?

Utmanar. För tre år sedan överraskade fotbollsproffset Lotta Schelin med att gömma sig i i jokermasken i tv-programmet Masked Singer. Det gav henne blodad tand för scenen.

Utmanar. För tre år sedan överraskade fotbollsproffset Lotta Schelin med att gömma sig i i jokermasken i tv-programmet Masked Singer. Det gav henne blodad tand för scenen.

Fredrik Aremyr

Mansdominerad värld

Som liten körde Lotta Schelin mest på och försökte visa att det inte var någon skillnad på killar och tjejer.

– Jag ville inte att det skulle spela någon roll, men ju äldre man blev desto mer förstod man att det inte alltid var på lika villkor och att det på många sett var en mansdominerad värld. Damlandslaget är en sak, men sedan ska jämställdhetsarbetet sippra hela vägen ner på gräsrotsnivå, och det gör det inte alltid.

Repetitionerna inför premiären pågår nu för fullt inför de sammanlagt sex föreställningarna i januari.

– Att man skulle stå på Lorensbergsteaterns scen var ju inget man kunde föreställa sig för några år sedan, men det gäller att vara modig och utmana sig själv, säger Lotta Schelin.

Så länge bollen rullar

Medverkande: Lotta Schelin, Peter Lorentzon, Jessica Högefjord Rudberg, Erik Mjönes, Linda Skoglund, Agnes Murby, Stefan Ridell, Wahid Setihesh plus band och ensemble med flera. 

Manus och musik: Martin Johansson och David Oest.

Regi: David Oest.

Musikalisk ledning och arrangemang: David Bäck

Arrangör: Kulturkulan.

Samarbeten: Performing Arts School, Angereds folkhögskola, Reningsborg, Epos, Craft, Ads4you, Dragster med flera. 

Premiär: 17 januari på Lorensbergsteatern.

Källa: Lorensbergsteatern

JohannaRoos
031-720 55 18
ANNONS
ANNONS