Det skulle bli en storslagen premiär. Allt från E-typekonsert till fyrverkerishow på en plattform ute i vattnet var uppe för diskussion.

Men det blev ingen öppning av restaurang Kolmilan vid Jungfrusund i april 2020, för snart fem år sedan. I stället tvingades krog efter krog att stänga ner, på grund av coronapandemin.

– Vi var en drabbad bransch, det var svårt för alla, säger John Kumerius, driftansvarig på restaurangen.

Ägarna sköt på premiären, och i augusti samma år slogs dörrarna upp. I början gick det bra, men när restriktionerna på max 50 personer i en lokal, öppettider till 20 och två meters avstånd kom blev det svårare.

– Det var svårt att öppna mitt under en pandemi. Vi hade mycket folk här till en början, men när vi behövde ha stängt var det svårt att få ner folk hit.

Hårt drabbad bransch

Luncher fick sluta serveras och personalen försökte, som många andra restauranger, att hitta kreativa lösningar på de nya problemen. Bland annat gick det att köpa med sig julbord. Men de inställda festerna på övervåningen grävde ett hål i budgeten.

John Kumerius, driftansvarig på restaurang Kolmilan, ser ljust på framtiden. Till våren ska de bygga vidare på uteserveringen.

John Kumerius, driftansvarig på restaurang Kolmilan, ser ljust på framtiden. Till våren ska de bygga vidare på uteserveringen.

Mikael Andersson

Många fler kommer behöva stänga tyvärr.

– Det var meningen att jag själv skulle ha min 50-årsfest där i november, säger John Kumerius.

Strax efter att de första fallen av covid-19 bekräftades i Stockholm, i slutet av februari, började personal att varslas och sägas upp från restaurangerna. Efter det första pandemiåret stod det klart att hotell- och restaurangbranschen var den mest drabbade, åtminstone sett till en minskning av personal.

I november 2020 hade antalet personer som fick lön den månaden minskat med 13 procent jämfört med året innan.

Allt eftersom släppte restriktionerna och restaurangerna behövde återigen personal. Men än i dag råder det en stor kockbrist i branschen då många valde att skola om sig under pandemin.

Tog inget pandemilån

I augusti förra året började Kolmilan servera luncher igen och till sommaren ska de bygga ut uteserveringen. Och med alla nya bostäder som byggs i Jungfrusund, och det nya hotellet som öppnar i sommar, hoppas John Kumerius att fler ska hitta till restaurangen.

Trots det svåra läget har de inte behövt stänga. Enligt John Kumerius beror det på att de inte tog något pandemilån, ett erbjudande många tackade ja till för att hålla sig flytande under den värsta tiden.

– Man pallar inte med de kostnaderna nu, många fler kommer behöva stänga tyvärr. Vi är så glada att pandemin är över. Nu blickar vi framåt, säger han.