På onsdagsförmiddagen meddelar Riksbanken att styrräntan sänks med 0,25 procentenheter till 3,25 procent.
Inflationstrycket har minskat och bedöms vara förenligt med ett mål kring två procent, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.
Riksbankschefen Erik Thedéen hade inför dagens besked flaggat för minst tre sänkningar till av styrräntan i år och många bedömare trodde – eller hoppades – på en dubbelsänkning med 0,5 procentenheter.
Det är positivt att Riksbanken agerar men med facit i hand kan det nästan uppfattas som passivt att bara sänka med 25 punkter, anser vice vd:n på Svensk Fastighetsförmedling Erik Wikander.
Han menar samtidigt att sänkningen kommer leda till ökad aktivitet på bostadsmarknaden.
– Beskedet är ett tydligt svar på att det nu är rätt läge att genomföra sitt önskade byte av bostad, säger Erik Wikander i ett pressmeddelande.
Bara 145 kronor mer i plånboken
I rena pengar ger en räntesänkning hos banken med 0,25 procentenheter bara 145 kronor mer i plånboken per månad på varje miljon man har i bostadslån, enligt Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson Fastighetsförmedling.
Men vad Riksbanken säger om framtiden är på många sätt det viktigaste, säger Johan Nordenfelt.
Och Riksbanken har flaggat för två sänkningar till under de återstående räntebeskeden i november och december – kanske till och med en dubbelsänkning vid något av tillfällena.
– Ett tydligt budskap om kommande räntesänkningar är välkommet eftersom en oro för en paus i räntesänkningarna skulle slå hårt mot bostadsmarknaden då det rekordstora utbudet av bostäder som vi har nu måste matchas av en stor efterfrågan för att bostadspriserna inte ska gå ner, säger Erik Wikander i ett pressmeddelande.
Riksbankens prognos öppnar för fler sänkningar under första halvåret av 2025.
Om allt går som planerat kommer det leda till mer pengar i svenskarnas plånböcker, enligt Riksbanken.
”Dessa förändringar innebär tillsammans en relativt stor förskjutning av penningpolitiken i mer expansiv riktning, vilket kommer att förbättra hushållens ekonomi och underlätta för företagen att investera”.
Osäker framtid
Men det är inte utan att Riksbanken höjer ett varnande finger:
”Inflations- och konjunkturutsikterna är osäkra. Det finns risker kopplade till bland annat återhämtningen i den svenska ekonomin, den geopolitiska oron och kronans växelkurs, som kan leda till en annan utveckling av inflationen och utformning av penningpolitiken”.