Förr gick bussen till och från Karlbergs station och det behövdes breda körfält på Rörstrandsgatan. I dag är stationen stängd och trafiken behöver inte lika stor plats.
Sommargågatan är ett av Stockholms livligaste stråk som 12 000 personer passerar varje dag, enligt trafikkontoret. Nu har förslaget om att göra del av gågatan permanent tröskats hela vägen upp till politiskt beslut.
– Jättespännande och kul! Finns det nåt mer stockholmskt än Rörstrandsgatan? Jag ser fram emot att ge stråket ännu mer kärlek, säger trafikborgarrådet Lars Strömgren (MP).
Runt 12 000 personer går på Rörstrandsgatan varje dag, 2 000 cyklar och 1 000 bilar passerar.
Pekka Pääkkö
27 miljoner
I samband med att gatan grävs upp för att byta ut de gamla vattenledningarna passar staden på att bredda trottoarerna på norra sidan av gatan till tre meter mellan Sankt Eriksgatan och Birkagatan.
Sträckan mellan Birkagatan och Norrbackagatan blir till gågata och korsningarna höjs upp för att det ska bli tydligt att bilar måste lämna företräde. Dessutom förstärks entrén till området med skyltar och pollare mot fordonsattacker. Träd planteras och bänkar ställs ut.
50 p-platser försvinner men ersätts med runt 35 nya på andra gator i närheten. Projektet beräknas kosta runt 27 miljoner kronor.
– Vi breddar gångbanan för att den är i solläge och att det är väldigt mycket verksamheter där.
Erik Mellqvist som driver kaffebar välkomnar initiativet.
Pekka Pääkkö
Lite folkligt
2023 skrev Mitt i om de rödgrönas budget för att göra om fler sommargågator permanenta. Då föreslog Moderaterna att Rörstrandsgatan borde vara en av dem.
Byggena beräknas dra igång i höst och pågå till sommaren 2026.
– Det blir kanon för alla, säger Erik Mellqvist som driver kaffebaren i början av gatan.
Dock påverkas inte hans bar av omdaningen, då den ligger på den del av gatan där trafik ska fortsätta att passera.
– Jag tycker det är trevligt med lite trafik. Gågator är bra, men jag gillar att man kan komma med vespan. Det är lite folkligt.
Rörstrandsgatan kan bli gågata året runt
Avloppsrören på Rörstrandsgatan ska göras redo för hårdare tryck. Samtidigt kan en annan stor förändring vara på gång.
Sedan 2016 har biltrafiken på Rörstrandsgatan stängts av på somrarna, och nu vill staden göra en del av krogstråket till gågata.
– Det är en av våra mest populära sommargågator och vi ser ett behov av att skapa ännu mer plats för fotgängare i Stockholm, säger trafikborgarråd Lars Strömgren (MP).
– Tidigare gick bussen till och från Karlbergs station där och det behövdes breda körfält för att den skulle få plats. Nu går det ingen busstrafik och då finns möjligheten att ge mer utrymme till gående och serveringar.
Avlopp
Förslaget grundar sig i det stora bytet av vatten- och avloppsledningar som pågår i Birkastan just nu. Arbetena skulle egentligen ha påbörjats i sommar, vilket fick flera krögare att sparka bakut och det sköts därför
När Rörstrandsgatan ändå grävs upp vill staden passa på att bredda den norra gångbanan mellan Sankt Eriksgatan och Birkagatan och höja upp den i korsningarna.
Och samtidigt reglera sträckan mellan Birkagatan och Norrbackagatan som gågata.
– På sommaren har man ju ändå tagit bort parkeringsplatserna. Bänkar och terrorhinder kommer att sättas upp.
Varför inte förbjuda bilar hela vägen ut till Sankt Eriksgatan?
– Dels för att vi redan kommer att bredda trottoaren där, dels för att det är många cyklister och leveranser. Och så är det en kostnadsfråga.
Måste man kliva av cykeln på sträckan som gågata?
– Nej man får cykla där men måste hålla sig i gångfart på fotgängarnas villkor, runt 6-7 kilometer i timmen.
27 miljoner
Rörstrandsgatan är en del av stadens prioriterade gångvägnät och i budgeten för 2024 skriver trafiknämnden att återkommande sommargågator ska göras permanenta om möjligt.
Projektet beräknas kosta runt 27 miljoner kronor. Tas 50 p-platser bort beräknas staden gå miste om 1,1 miljoner kronor per år. Det kan vägas upp om de ersätts med 30 nya, enligt trafikkontoret.
Beslut om det kan tas tidigast nästa vår och arbetena dra igång sommaren 2025.
– Exakt hur gatan ska grävas upp återstår att se. Vi förstår att de som har verksamheter där vill ha öppet så mycket som möjligt. Men det är oundvikligt att det påverkas när det byggs om, säger Lars Strömgren.
Dåligt vattentryck
I början av 2023 började Stockholm vatten och avfall arbetet med att byta ut vatten-och avloppsledningar i Birkastan, då det behövs ett högre vattentryck i området.
Skulle trycket höjas utan att ledningarna byts ut kan det bli läckage på många ställen.
Arbetena på Rörstrandsgatan är tänkta att dra igång i slutet på september/början på oktober 2024. De beräknas hålla på i 6 månader.
Samtidigt pågår arbeten på Tomtebogatan 28-58.
Källa: Stockholm vatten och avfall
Staden vill att delar av Rörstrandsgatan blir gågata året runt.
Pekka Pääkkö