När de nya tågen på Roslagsbanan så småningom börjar rulla reguljärt med passagerare kan det komma att ske utan tågvärdar ombord. 2020 fattade det politiska styret i Region Stockholm beslut om att köpa in nya tåg till Roslagsbanan. I trafikförvaltningens tjänsteutlåtande går det att läsa att de nya tågen ska göra verksamheten mer kostnadseffektiv och spara pengar åt trafikförvaltningen.
Ny teknik
Enligt en riskanalys är en förändring med de nya tågen att några tågvärdar inte behövs ombord – med hjälp av ny teknik ska lokförarna klara det själva.
Det fick Vänsterpartiet, som ingick i den förra oppositionen, att kritisera beslutet. I en skrivelse som de skickade in i början av 2022 påpekar de att resenärernas trygghet äventyras för ekonomisk vinning. SL i sin tur hänvisar till att man ''genomför en modernisering av fordonsflottan'' vilket innebär att de nya vagnarna inte behöver ha tågvärdar ombord utan att lokförarna istället får överta ansvaret.
Blandat. De resenärer som Mitt i har pratat med har uttryckt delade meningar om beslutet om att plocka bort tågvärdarna.
Stefan Källstigen
Ökar tryggheten
Varje dag reser tusentals människor med Roslagsbanan. När Mitt i besöker Östra station möts vi av många resenärer. Ludvig Åström är bosatt i Näsby park och studerar på gymnastik- och idrottshögskolan. Han har bott i Stockholm i två månader. Under den tiden har han märkt av tågvärdarnas närvaro.
Tveksam. Ludvig Åström ställer sig osäker till om de nya säkerhetssystemen kan ersätta det arbete som tågvärdarna utför.
Johan Åkesson
– Jag ser dem ofta. De kollar vid varje station att det är säkert att resa vidare, vilket såklart är bra. Man ser att de håller koll runt omkring sig och utan dem blir det nog svårare att bibehålla säkerheten, säger han.
I tjänsteutlåtandet står också att lokförare och vissa godkända övervakningssystem på de nya vagnarna ska ersätta det arbete som tågvärdarna utför.
– Övervakningssystem är bra ur den aspekten att det kan hjälpa till att reda ut saker och ting i efterhand. Men jag anser nog att det är bättre att det inte händer något alls i så fall, vilket jag tror tågvärdarna bidrar mer till, säger Ludvig.
Margaretha Kekkonen, boende i Åkersberga, använder även hon Roslagsbanan dagligen och ser beslutet som ett hårt slag mot tryggheten för både yngre och äldre.
Resenär. Margaretha Kekkonen anser att tågvärdarna bidrar med trygghet för unga.
Johan Åkesson
– Jag jobbar med ungdomar och jag vet att tågvärdarna har en viktig funktion för dem också. Det vore olyckligt om de försvinner. De skapar trygghet för både unga och äldre ombord. Bara att de är närvarande gör mycket.
Men alla resenärer är inte helt emot beslutet att inte ha tågvärdar ombord på de nya vagnarna. Resenären Lars Arell menar att det finns andra transportmedel som skulle gynnas mer av tågvärdar.
Lars Arell, bor i stan men hälsar på sin mor som bor längs Roslagsbanan.
Johan Åkesson
– Jag har åkt Roslagsbanan i femtio år och har nog aldrig känt mig otrygg eller upplevt stämningen som hotfull. Jag tror snarare att tunnelbanan och pendeltågen kan vara mer utsatta färdmedel där tågvärdar skulle behövas mer, säger han.