Två dagar efter den uppmärksammade skjutningen i Sollentuna centrum besköts en restaurang i Edsberg natten till i fredags. Skottlossningen skedde nattetid utan att någon person träffades
I dag är kommunens målsättning att Sollentuna senast 2030 inte ska ha några utsatta områden enligt polisens lista.
Nu vill Socialdemokraterna även se en nollvision kring rekrytering av barn och unga till kriminella gäng.
– Inte en enda unge ska få dras in i kriminalitet. Vi behöver gå mycket längre än tidigare och inte slå av på takten förrän det är uppnått, säger oppositionsrådet Anton Lindgren (S).
Två delar
Förslaget består av två delar. Den ena är att förstärka arbetet med att bryta segregationen och vända utvecklingen i utsatta områden, där S pekar ut arbetslöshet, skolsegregation och föreningsliv som avgörande delar.
Den andra är att de barn och ungdomar som ändå hamnar i riskzonen för att dras in i kriminalitet ska punktmarkeras av samhället.
– Det handlar inte bara om utsatta områden, den utveckling vi nu ser påverkar allas trygghet. Och så länge gängens rekrytering finns kvar kommer det här att fortsätta, säger Anton Lindgren.
Det kan handla om allt från föräldrautbildningar, extra stöd i skolan och subventionerade fritidsaktiviteter till mer ingripande åtgärder som återkommande hembesök, fysisk ledsagning till och från skolan, eller tvångsomhändertagande.
– Kommunerna har ansvaret och nästan hela verktygslådan för att förebygga brottsligheten. Det är vi som styr över skolan, socialtjänsten, bostäderna och föreningslivet, säger Anton Lindgren.
Hoppas på brett stöd
Nu hoppas Socialdemokraterna på brett stöd över partigränserna för förslaget.
Men så blir det troligen inte. Den spontana reaktionen från kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M) är att det mesta som S föreslår redan görs.
– Genom olika insatser har vi förstärkt just det arbetet. Vi har till exempel satsat extra budgetmedel på en familjehubb i Tureberg och jobbat riktat mot barn som riskerar att dras in i kriminalitet, säger han.
Henrik Thunes nämner även att man redan har SSPF som innebär att skola, socialtjänst, polis och fritid delar information och kan rikta resurser.
– Och vi var bland de första kommunerna som började med EST, effektiv samordning för trygghet, där vi i kommunen tillsammans med polis och fastighetsägare delar bild veckovis, just för att kunna identifiera och punktmarkera unga i riskzonen.