JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

TV-klipp och nyheter

Så bakar du glutenfritt till första advent

Tid för fika. Margareta Elding-Pontén delar med sig av glutenfria recept på pepparkakor och lussekatter.
 Foto: Mostphotos

Tid för fika. Margareta Elding-Pontén delar med sig av glutenfria recept på pepparkakor och lussekatter. Foto: Mostphotos

20201128142800
20201128142800
2020-11-28
14:28
2020-11-28 14:28

Julbak, lussefirande och adventsmys hägrar. Men för den med celiaki (glutenintolerans) kan fikat bli en trist historia. Det vill Margareta Elding-Pontén från Askim ändra på med sin nya bok "Lotta och Tarm-Ludde".

Att inte tåla gluten, som finns i mat som innehåller vete, korn och råg, kan vara besvärligt i vårt samhälle – inte minst vid speciella tillfällen när det allt som ofta dukas upp med tårta bullar och kakor.

Som barn kan det vara extra känsligt att inte kunna äta samma som kompisarna, särskilt om man dessutom möts av okunskap.

Det menar Margareta Elding-Pontén från Askim, som i dagarna släpper boken "Lotta och Tarm-Ludde", som är en fackbok i sagoform för barn om just celiaki – i syfte att öka förståelsen.

Egen erfarenhet

Hon är doktor i kemi och engagerad inom området celiaki (glutenintolerans) och har tidigare gett ut kokboken "Glutenfritt – gott och enkelt".

– Barn vill ju inte känna sig annorlunda. Där har skolorna en viktig uppgift, när det till exempel serveras fika, att se till att även de som har celiaki eller en allergi får något som motsvarar. Om de andra får en lussekatt så vill man inte få en torr skorpa eller ett äpple.

Eftersom både hon själv och ett av hennes barn har celiaki vet hon av erfarenhet att okunskapen ibland är stor.

– Min förhoppning är att boken ska kunna användas av skolor och förskolor i utbildningssyfte.

Exakt vad som orsakar celiaki är fortfarande inte helt klarlagt, men för att minska risken rekommenderar Livsmedelsverket en långsam introduktion av gluten för spädbarn. Detta efter att man sett att celiaki är vanligare hos barn som plötsligt fått stora mängder gluten.

Kräver specialingredienser

En vanlig missuppfattning, menar Margareta Elding-Pontén, är att alla skulle må bättre av att utesluta gluten.

Om de andra får en lussekatt så vill man inte få en torr skorpa eller ett äpple.

– Så är det inte. Tar man bort gluten utan att ersätta med annat kan man missa mycket nyttigheter, bland annat är risken att kosten blir fiberfattig och fullkornsfattig.

– Däremot kan många med IBS (känslig tarm) uppleva att de mår bättre av att utesluta gluten, men då handlar det ofta om kolhydrater i vete, korn och råg och inte om proteinet gluten.

När det kommer till att baka glutenfritt menar hon att det krävs kunskap för att inte brödet ska bli torrt och hårt.

– Att bara använda glutenfritt mjöl räcker inte utan man behöver lite specialingredienser, som linfrön, chiafrön, fiberhusk, finpulveriserade psylliumfröskal eller xantangummi, säger Margareta Elding-Pontén.

När det snart dukas upp till årets första adventsfika hoppas hon att även de med celiaki ska kunna njuta av en mjuk lussekatt eller en lagom hård pepparkaka.

Glutenfria lussekatter

Ca 30 lussekatter

50 g jäst för söta degar

150 g smör

4 ½ dl mjölk

2 msk (20 g) fiberhusk/finpulvriserat psylliumfröskal

ev. 2 dl (70 g) rena (glutenfria) havregryn

1–2 paket saffran

250 g kvarg/kesella

1 ägg

1 ½ dl (135 g) socker

840–890 g glutenfritt mjöl, Finax mjölmix röd (eller cirka 780 g om man har havregryn i degen)

2 krm salt

½ dl russin

½ uppvispat ägg

Gör så här

Smula jästen i degbunken. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken försiktigt under omrörning, så att smöret inte blir så kallt att det stelnar.

Låt blandningen bli 37 °C, häll den över jästen och rör tills jästen har löst sig.

Vispa ner fiberhusk och blanda eventuellt ner havregryn. Låt blandningen stå i 10 minuter så att fiberhusken hinner svälla.

Mortla saffranet med några kryddmått av sockret.

Rör ner kvarg/kesella, saffran, ägg, socker och det mesta av mjölet i degbunken och knåda en god stund.

Tillsätt salt och resterande mjöl, tills degen dallrar och stannar och inte faller ihop när man slutar att bearbeta den. Degen ska bara vara lite klibbig när man känner på den. Det sista klibbiga går bort vid jäsningen.

Låt jäsa under bakduk i 15–20 minuter.

Skär degen i lagom stora bitar, rulla och forma till lussekatter. Dekorera med russin.

Låt bullarna jäsa under bakduk på bakplåtar i 30 minuter.

Pensla med ägg för att ge bullarna fin färg.

Grädda i cirka 6–8 minuter i 175 °C med varmluft eller 200 °C utan varmluft.

Låt svalna under bakdukar

Glutenfria pepparkakor

Ca 100 pepparkakor

50 g smör

3 dl mörk sirap

2 ¾ dl socker

1 ägg

¾ dl kaffegrädde

2 msk kanel

1 msk kardemumma

(1 tsk ingefära)

1 msk kryddnejlika

2 tsk malda pomeransskal

½ tsk bikarbonat

cirka 900 g (ca 15 dl) glutenfritt mjöl (Finax mjölmix, röd)

glutenfritt mjöl till utbakningen

Gör så här

Smält smöret och låt det svalna. Blanda smör, sirap, socker, ägg, grädde och kryddor.

Blanda bikarbonat med lite av mjölet och rör ner i blandningen. Tillsätt mjölet lite i taget och blanda till en smidig och ganska fast deg.

Låt den vila i kylen över natten täckt med plast. Överbliven deg kan förvaras i kylen i flera dagar.

Knåda en bit deg smidig på bakbordet. Tillsätt mjöl tills degen inte fastnar i bakbordet.

Kavla ut degbiten så tunt som möjligt och med så mycket mjöl under degen att den inte fastnar i bakbordet. Tryck ut figurer och lägg dem på bakplåtar klädda med bakplåtspapper.

Grädda i 175°C utan varmluft i cirka 8 minuter. Låt svalna på galler.

Förvara pepparkakorna i burkar med tättslutande lock.

Tid för fika. Margareta Elding-Pontén delar med sig av glutenfria recept på pepparkakor och lussekatter.
 Foto: Mostphotos

Tid för fika. Margareta Elding-Pontén delar med sig av glutenfria recept på pepparkakor och lussekatter. Foto: Mostphotos

Författare. Margareta Elding-Pontén från Askim ger i dagarna ut sin nya bok "Lotta och Tarm-Ludde", en fackbok i sagoform för barn om celiaki.
 Foto: Privat

Författare. Margareta Elding-Pontén från Askim ger i dagarna ut sin nya bok "Lotta och Tarm-Ludde", en fackbok i sagoform för barn om celiaki. Foto: Privat

Senaste nyheterna

Bollen rullar för jämställdhet i ny musikal

Dramatik. När den nya damtränaren Anna (Jessica Högefjord Rudberg) kommer till Vide IK startar ett drama som bland andra lagkaptenen Nina (Lotta Schelin) är involverad i.

Dramatik. När den nya damtränaren Anna (Jessica Högefjord Rudberg) kommer till Vide IK startar ett drama som bland andra lagkaptenen Nina (Lotta Schelin) är involverad i.

Fredrik Aremyr

20241228060047
20241217121553
2024-12-28
06:00

Hon är inte bara en av Sveriges största fotbollsspelare. Nu tar Lotta Schelin klivet upp på scenen som huvudrollsinnehavare i musikalen Så länge bollen rullar, om jämställdhet inom idrottsvärlden.

Göteborg

Det var i ren frustration som manusförfattaren och regissören David Oest började skriva på en musikal, som skulle komma att bli hans största produktion någonsin.

Han växte själv upp med fotbollen och spenderade mycket tid med Guldhedens IK.

När han sedan själv som förälder började att träna sin dotters fotbollslag blev det tydligt att det inte är lika för alla.

– Jag upplevde att tjejerna inte fick samma förutsättningar som killarna och det väckte en stor frustration i mig. Min manuskollega Martin Johansson har liknande erfarenheter från att ha tränat tjejlag och därför bestämde vi oss för att skriva den här musikalen ihop.

Full scen. Lotta Schelin med ensemble från Performing Arts School (som spelar damlaget i Vide BK.)

Full scen. Lotta Schelin med ensemble från Performing Arts School (som spelar damlaget i Vide BK.)

Fredrik Aremyr

"Kändes självklart"

Den 17 januari har Så länge bollen rullar premiär på Lorensbergsteatern och i huvudrollen som lagkaptenen Nina ser vi ingen mindre än det tidigare fotbollsproffset Lotta Schelin från Kållered med bland annat 88 mål på 185 landskamper i bagaget.

För tre år sedan överraskade hon hela Svenska folket med att gömma sig i jokermasken i TV4:s underhållningsprogram Masked singer, något som gett henne blodad tand för scenen.

– Det kändes självklart att tacka ja till den här musikalrollen, även om det är med skräckblandad förtjusning. Jag tycker att grundfrågan och budskapet föll helt rätt, säger hon. Att vara med i programmet pushade mig utanför min komfortzon och fick mig att våga ta ett steg till.

Engagemang. David Oest, som står för manus och regi, har själv varit tränare inom damfotboll och menar att det finns mycket kvar att förbättra inom jämställdhetsarbetet inom idrotten.

Engagemang. David Oest, som står för manus och regi, har själv varit tränare inom damfotboll och menar att det finns mycket kvar att förbättra inom jämställdhetsarbetet inom idrotten.

Cornelia Wadstedt

Jag upplevde att tjejerna inte fick samma förutsättningar som killarna och det väckte en stor frustration i mig.

Vill skapa förändring

Skådeplatsen för musikalen är den till synes oskyldiga klubben Vide BK. När Anna börjar som ny damtränare startar ett drama ingen hade räknat med.

Det dröjer inte länge innan hon inser att kampen utanför plan är den riktiga utmaningen. Där tvingas hon mäta sig mot ordförande Bengt (Erik Mjönes) och sportchef Janne (Peter Lorentzon) – konservativa krafter med fickorna fulla av både tjuv- och rackarspel. Men hon måste även hantera lagkapten Nina (Lotta Schelin), lagets viktiga spelare som slits mellan klubbens olika viljor. 

Huvudsyftet med musikalen menar David Oest är att skapa förändring och att få idrottsklubbar att starta sitt eget jämställdhetsarbete, något som kan ske först när det finns en medvetenhet.

– Så länge bollen rullar handlar egentligen om vad som händer när någon stoppar den. Det är först då man kan få syn på strukturerna. Hur fördelas egentligen resurser och träningstider? Är det verkligen lika för alla?

Utmanar. För tre år sedan överraskade fotbollsproffset Lotta Schelin med att gömma sig i i jokermasken i tv-programmet Masked Singer. Det gav henne blodad tand för scenen.

Utmanar. För tre år sedan överraskade fotbollsproffset Lotta Schelin med att gömma sig i i jokermasken i tv-programmet Masked Singer. Det gav henne blodad tand för scenen.

Fredrik Aremyr

Mansdominerad värld

Som liten körde Lotta Schelin mest på och försökte visa att det inte var någon skillnad på killar och tjejer.

– Jag ville inte att det skulle spela någon roll, men ju äldre man blev desto mer förstod man att det inte alltid var på lika villkor och att det på många sett var en mansdominerad värld. Damlandslaget är en sak, men sedan ska jämställdhetsarbetet sippra hela vägen ner på gräsrotsnivå, och det gör det inte alltid.

Repetitionerna inför premiären pågår nu för fullt inför de sammanlagt sex föreställningarna i januari.

– Att man skulle stå på Lorensbergsteaterns scen var ju inget man kunde föreställa sig för några år sedan, men det gäller att vara modig och utmana sig själv, säger Lotta Schelin.

Så länge bollen rullar

Medverkande: Lotta Schelin, Peter Lorentzon, Jessica Högefjord Rudberg, Erik Mjönes, Linda Skoglund, Agnes Murby, Stefan Ridell, Wahid Setihesh plus band och ensemble med flera. 

Manus och musik: Martin Johansson och David Oest.

Regi: David Oest.

Musikalisk ledning och arrangemang: David Bäck

Arrangör: Kulturkulan.

Samarbeten: Performing Arts School, Angereds folkhögskola, Reningsborg, Epos, Craft, Ads4you, Dragster med flera. 

Premiär: 17 januari på Lorensbergsteatern.

Källa: Lorensbergsteatern

JohannaRoos
031-720 55 18