– Vi har ganska stor invånarandel som är troende muslimer så vi uppmärksammar eid som en del av stadsdelens platsaktivering, precis som vi uppmärksammar påsk och andra kristna högtider, säger Ulrica Berglöf Lilja på Skärholmens stadsdelsförvaltning.
Anders Österberg (S) vikarierande finansborgarråd, bjöd besökare på godsaker.
Ulrica Berglöf Lilja
Söndagens event innebar förutom utsmyckning av torget att de erbjöd ansiktsmålning, hennamålning och enklare fika som kaffe, te och dadlar. Tanken var att inbjuda till både firande och samtal, dels mellan Skärholmsbor, oavsett tro, dels med stadsdelsförvaltningen.
– Då kan en muslimsk familj som fastar eller en kristen familj som inte alls förstår vad eid är ha ett samtal om det, det här är verkligen för alla, säger Ulrica Berglöf Lilja.
Hennamålningen var populär och många köade för att få sina händer smyckande.
Ulrica Berglöf Lilja
Runt 400 personer kom på firandet.
– Det var otroligt uppskattat och flera besökare tackade oss. Att folk stannar upp och pratar både med oss och med varandra har ett jättevärde för Skärholmen då människor känner sig närmare varandra och kanske säger hej nästa gång de ses. Även ett enkelt samtal kan vara viktigt, säger Ulrica Berglöf Lilja.
Walid Abubekar tycker Eid är en dag av glädje.
Martin Svensson
Flera Skärholmbor firar
Vårbergsbon Walid Abubekar skiner upp som en sol när han pratat om eid.
– Man träffar släktingar och vänner, äter mat tillsammans, dansar, pratar och går till moskén och tackar gud för allt som man får. Det är en dag av glädje, säger han.
Till vardags går han både till moskén och till svenska kyrkan i Skärholmen och försöker locka med sig en präst därifrån till familjens firande.
Det är en dag av glädje.
– Vi brukar äta kött och en särskild afrikansk gröt med smör, yoghurt och svart chili. Och man klär sig i nya kläder för hedra dagen. Viktigt är också att ge gåvor till och tänka på dem som har det sämre än man själv, säger han.
En annan som firar är Vårbergsbon Ikran Yusef.
– Jag firar med familj och vänner. Vi ber, träffas, äter god mat och samtalar. Och så har vi nya kläder, säger hon.
I hennes familj äter de bland annat grytor, ett särskilt bröd och mycket sötsaker och dricker kaffe och te.
– Vi ger också pengar till fattiga och så ger vi olika gåvor till varandra, säger Ikran Yusef.
Gemenskapen och omtanken är viktiga delar ev Eid, enligt Mohamdullah Zahiri.
Martin Svensson
Skärholmsbon Mohamdullah Zahiri, berättar att det också är en tid för eftertanke, nystart och försoning.
– Även om man är osams så måste man hälsa på varandra och försonas. Den som tar det första initiativet till det blir belönad av gud, säger han.
Just gemenskapen och omtanken om andra är viktigt.
– Ibland är människor så upptagna och jobbar så mycket att de inte hinner hälsa på eller prata med kompisar. Det här är ett tillfälle att göra det. Vi visar också tacksamhet mot gud för det vi fått och delar med oss av pengar, mat och kläder till fattiga, säger han.
Eid blir också en slags nystart vilket bland annat symboliseras av de nyinköpta kläderna.