Det är lunchrusning i Tumba centrum. Vid en av de många lunchrestauranger hittar vi Thomas Andersson och Maria Petrén. Bredvid dem står två stora, tomma tallrikar.
– Det blev ett libanesiskt kebabspett – väldigt gott, säger Thomas Andersson med nöjdhet i rösten.
Nu avnjuter han en kopp kaffe som ingick i lunchpriset.
Mitt i har kartlagt lunchpriserna på alla registrerade restaurangverksamheter i både Botkyrka och Salem. Även om snittpriset för en lunch över de båda kommunerna är betydligt lägre än vad det är i Stockholms innerstad (142 kronor), får man hos de flesta lunchrestauranger räkna med att pröjsa en bit över hundralappen. Prisnivån ligger mer i linje med Huddinge (121 kronor) och Haninge (116 kronor), visar Mitt i:s karläggning. Men det skiljer sig också stort mellan restaurangerna.
Paula Hanna är delägare i den nystartade restaurangen il Sole i Uttran. För honom kändes det viktigt att sätta en lunchprisnivå som inte är för hög med tanke på att folk kan ha det tufft ekonomiskt.
Albin Tingstedt
Bara i Tumba kan man hitta luncher för allt från 75 kronor och hela vägen upp till 135 kronor. Vid de senare börjar man närma sig smärtgränsen, menar Thomas Andersson.
– På ett vanligt ställe skulle 150 kronor börja kännas lite väl dyrt, säger han.
– Det var ju inte länge sedan en lunch kunde kosta 90 kronor, fyller Maria Petrén i.
Högre priser
Upplevelsen att luncher på kort tid ökat i pris tycks vara korrekt. Speciellt märkbart blev det under 2022. Då tog den generella inflationen rejäl fart.
Högre priser på råvaror och livsmedel tillsammans med framför allt högre hyror, skattehöjningar och högre personalkostnader driver lunchpriserna uppåt.
– Allt har höjts historiskt mycket på senare tid, men restaurangerna har inte lyckats ta ut de prisökningarna mot gästerna. Det beror sannolikt på att det råder stor konkurrens, säger Thomas Jakobsson, chefsekonom på branschorganisationen Visita.
Aydin Senci som äger restaurang Lilla Vårsta kan skriva under på Thomas Jakobssons resonemang. Han har aktivt valt att inte höja priset på sin lunchmeny.
Aydin Senci serverar dagens lunch. Just den här dagen? Pannbiff med potatis och kantarellsås.
Albin Tingstedt
– Marginalerna minskar för oss, men jag tror att man vinner på att inte höja priserna. Det handlar om att visa respekt för kunderna och deras situation, för även de har det tufft just nu, säger han.
Gör fler matlådor
Aydin Senci har märkt av att färre av hans stamkunder väljer bort lunchrestauranger till förmån för matlådor.
– Många äter så klart här fortfarande, men inte lika ofta. Det fanns de som åt lunch här fem gånger i veckan, men som nu kommer in två till tre gånger i veckan, säger han.
John från Norsborg är inte lunchgäst hos Aydins restaurang, men han kan skriva under på hans spaning om allt oftare matlåda – han är själv en av dem.
– Det har blivit dyrare så nu äter man ute några gånger i veckan. Innan, för något år sedan eller så, åt vi ute varje dag. Nu är det mer att man har matlådor, säger han.
Ann-Sofie Schmidt från Salem väntar på sin lunch på Åsushi. Hon äter ute någon gång i månaden.
– Man kanske inte kan äta ute varje dag, men jag är glad att möjligheten finns och värnar om att det ska finnas restauranger kvar, säger hon.
Håkan Lager från Salem äter ute några gånger i veckan. Förra veckan blev det två gånger. – Jag betalade 120 kronor och det känns normalt. Som alla andra ställen. Han har inte funderat på vad han skulle vilja betala som mest för en utelunch, men känner inte heller ett behov av att gå ut och äta oftare än vad han gör i dag.
Albin Tingstedt