Februarikylan tillåter inte växtligheten att vakna till liv riktigt än men hemma hos Robin Hellsing i Flatås frodas grödorna.
– Den långa, slingrande plantan är melon. Tomaterna börjar också ta sig fint. Sallad, koriander och basilika bara växer och växer, säger han.
Hemligheten bakom Robin Hellsings lummiga inomhusodling är vatten. Han har en så kallad hydroponisk odling som innebär att man odlar i vatten med lite näring – men helt utan jord.
De första fröna satte han i blöt tidigt förra våren.
– Jag ville komma igång att odla men utomhus var det för kallt. Då upptäckte jag vattenodling och snöade in på det. Vi hade precis renoverat färdigt så jag byggde mitt odlingsskåp av täckskivor som var kvar från nya köket.
Rotsystem. Växter växer fortare i vatten för de behöver inte lägga energi på att hitta vatten.
Markus Andersson
"Som en curlingodling"
Där och då gick Robin in helhjärtat i sitt nya gröna projekt och har sedan dess skördat i mängder. För bladgrönt och kryddörter växer hur lätt som helst i vatten. Och mycket fortare än i jord eftersom rötterna inte behöver lägga energi på att hitta vatten, förklarar Robin.
– Det är som en curlingodling, grödorna får allt de vill ha: Näring, vatten, ljus och lite ph-justering.
Det enda att se upp för är rotröta.
– Till slut händer det om man inte byter vatten. Jag har en akvariepump som syresätter och ger cirkulation. Det är en fördel men behövs egentligen inte för att lyckas.
Frukt. Melonplantan växer bra och frukterna har redan börjat ta form.
Markus Andersson
Robin saknar inte jord under naglarna men det meditativa med påta i trädgården går han på sätt och vis miste om.
– Grejen med hydroponisk odling är att det sker i en steril, välordnad miljö utan skadedjur. Underhållet är mer mekaniskt än att vara ute i naturen. Men att se grödorna gro är lika fint här inne som ute.
Inomhus. Vattenodling är ett effektvit sätt att odla grönt hemma året runt.
Markus Andersson