När antalet platser i äldreomsorgen ska räcka till den snabbt växande befolkningen satsar staden stort på förebyggande arbete. I Farsta stadsdelsområde förväntas gruppen 80-plussare att öka med nästan 1000 personer de kommande 10 åren.
– Det finns många vinster om man vill bo kvar hemma och det är många som önskar det. Det är viktigt att vi ger dem så goda förutsättningar som möjligt att göra det, säger Jonas Wilhelmsson, äldreomsorgschef på Farsta stadsdelsförvaltning.
"Jag ska bo kvar hemma själv så länge som möjligt. Men om jag skulle hitta något aktivt boende med mycket sysselsättning för oss äldre så skulle jag kunna flytta dit. Jag vill ha fler aktiviteter än vad jag har i dag. Till exempel en bokcirkel. Om det fanns skulle jag gå dit", säger Stig Hägerstrand, 77, Fagersjö.
Rebecca Folkesson
"Det finns en gräns där man inte klarar att bo hemma längre och det är ångestskapande. Då måste man ju få hjälp och det måste vara ett alternativ som känns mänskligt och tillfredsställande. Man ska kunna välja hur man vill ha det också", säger Monica Holmqvist, 71. "Jag tycker att äldreboenden måste rätta hyran efter pensionärers ekonomi. Om du lever tio år till ska du ha råd att bo där. Du vill inte sitta där en vacker dag och svälta bara för att du ska ha någonstans att bo", säger Irene Ekstedt, 74.
Rebecca Folkesson
"Handläggningstiden är alldeles för lång för boendeanpassning med hissar. Min väninna har väntat sen mars för att få en hiss och har inte varit ute på hela sommaren. Det är inte klokt, så här ska det inte gå till. Om vi nu ska bo hemma ska det vara mycket kortare handläggningstid och mycket mindre byråkrati", säger Marie-Louise Andersson, 71, Fagersjö.
Rebecca Folkesson
Efter årsskiftet kommer det att finnas en ny förebyggande enhet inom Farstas äldreomsorg. Målet är att staden ska kunna erbjuda fler aktiviteter för äldre än vad som görs i dag.
– Vi får tänka nytt i hur vi attraherar grupper som vi inte träffar i dag. Hur vi kan utöka vårt utbud och få fler att vilja och kunna bo kvar hemma. Vi vill bli bättre på att tänka utanför boxen, säger Jonas Wilhelmsson.
Fler aktiviteter
Det handlar om att utvidga de sociala aktiviteterna, med både lärande inslag om exempelvis kost och teknik men också att erbjuda fler samtalsgrupper och underhållning.
– Vi ska fortsätta med preventivt arbete. I dag har vi både en digital stödjare och en fixare som gör hembesök och hjälper till med saker. Vi ska jobba med det digitala utanförskapet och se till att äldre vet hur de använder bank-id och hur man bokar biljetter, eftersom samhället mer eller mindre kräver det i dag.
Men ännu är inte allt klart. Jonas Wilhelmsson poängterar att mycket blir upp till den chef som ska driva enheten.
– Tillsammans med personalen kommer personen att utveckla aktiviteterna vidare. Det kommer kollas på vilka samarbeten vi gör med till exempel frivilligorganisationer och primärvården.
Jonas Wilhelmsson menar att det inte finns något självändamål i arbetet utan att det handlar om att möta de äldres behov.
– Har man en lägenhet eller ett boende som man bott i länge så har man sina minnen och känner sig trygg. Det finns många som önskar bo kvar hemma och då ska vi möta upp det så långt det går, säger han.
Jonas Wilhelmsson, äldreomsorgschef i Farsta.
August Jakobsson