Det är strålande solsken över ängen på Skälåkersholme på Gålö. En klass från Bagarmossens skola jobbar flitigt vid stormköken för att koka kaffe och grädda kanelbullar.
Ella Blomkvist tycker det är kul att komma iväg med klassen.
– Vi hade nationella prov i går och i morgon så det är skönt med en paus i dag. Det verkar kul att paddla, säger hon.
Efter en stund delar eleverna ut de varma kanelbullarna från en plåt.
"Många kommer från närområdet och det är många som skulle kunna tycka att det här är roligt och spännande men kanske inte är så ofta i skärgården. Här finns skärgårdsmiljö som man kan ta sig till med kommunala medel, vilket är fantastiskt", säger Ulrika Palmblad-Wennergren, Skärgårdsstiftelsens kommunikationschef.
Angie Gray
Vid Utbildningsplats Gålö får skolbarn i Stockholm chansen att uppleva skärgården och lära sig mer om naturen. Platsen har byggts upp av Skärgårdsstiftelsen sedan 2016, men nu lämnas driften officiellt över till Friluftsfrämjandet.
Sandra Löfgren från Skärgårdsstiftelsen var med och etablerade platsen. Målet var att nå nya målgrupper, däribland fler barn och unga.
– För att nå barn och unga kan man inte bara vända sig till vissa organisationer. Då får man bara hit de redan frälsta, man måste vända sig till skolor. Och då behöver man hjälpa lärare. Dels med att ta sig hit, dels med ett färdigt paket på plats, säger hon.
I dag är Gålö stiftelsens mest välbesökta område med över 600 000 besökare per år. När stafettpinnen nu lämnas över är förhoppningen att ge ännu fler barn och unga chansen att komma hit.
Assar Bännstrand, Ella Blomkvist, Rut Häger och Emil Röstlund steker bullar i stormkök under sitt besök på Gålö.
Angie Gray
Är mindre utomhus
– Barns utomhusvistelser minskar kraftigt. För 15 år sedan var 80 procent av barn ofta ute – i dag är det 50 procent. Det är framför allt barn och unga från friluftsvana familjer som kommer ut i naturen. Därför är det så viktigt att få hit skolklasser, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare för Friluftsfrämjandet.
Det är framför allt barn och unga från friluftsvana familjer som kommer ut i naturen.
Förhoppningen är att Gålö ska vara ett pilotprojekt som kan spridas till andra platser. Här får eleverna lära sig om allt från hur man packar sin ryggsäck, använder ett stormkök och hur man ska klä sig.
– Det är kunskap du sedan har med dig genom livet. Därför känns det helt naturligt att vi tar över det här, säger Kristina Ljungros.
Max Wejstorp från Friluftsfrämjandet kommer att kunna vara på plats och ta emot de skolklasser som kommer till Gålö.
Angie Gray
Ska bli fler aktiviteter
Max Wejstorp från Friluftsfrämjandet ska arbeta med projektet på heltid och ta emot skolklasser på Gålö. Han har tidigare varit högstadielärare och vet hur svårt det kan vara att komma iväg på utflykter.
– Det är så otroligt pressat – men här finns ett dukat bord. Jag har haft kontakt med flera skolor där man inte har ett öre över och transporten hit blir den stora frågan. Det finns ingen budget, säger han.
Kristina Ljungros, generalsekreterare för Friluftsfrämjandet och Jan Zetterman, vd på Skärgårdsstiftelsen på stranden vid Gålö havsbad.
Angie Gray
För att det inte ska bli lika mycket av en kostnadsfråga för skolor att åka till Gålö finns det bidrag att söka för transporten. I nuläget är 600 elever och lärare från skolor i Stockholm inbokade för besök.
Nu ska Friluftsfrämjandet utveckla och utöka aktiviteterna som skolorna kan ta del av. Man har redan introducerat ett nytt spår om allemansrätten.
– Många har en bild av att friluftslivet är långt borta och något man gör en gång per år, genom att bestiga Kebenekaise eller åka längst ut i ytterskärgården. Men det viktiga friluftslivet är det som är runt knuten och det som blir av, säger Kristina Ljungros, medan eleverna beger sig ut på Östersjön i kanoterna.
Ansvaret för Utbildningsplats Gålö lämnas officiellt över från Skärgårdsstiftelsen till Friluftsfrämjandet. Det blir en ceremoni och rundvandring och en skolklass från Bagarmossen är där under besöket.
Angie Gray