I december kom nyheten att Medeltidsmuseet skulle flytta från sina lokaler på Strömparterren till Stortorget och där ta plats i Börshuset, då Riksdagsförvaltningen behöver lokalerna museet ligger i nu.

Samtidigt vill staden göra ”sin största museisatsning på decennier”, enligt det inriktningsbeslut som var uppe i kulturnämnden.

– Jag ska ärligt säga att hade inte riksdagen kastat ut oss hade vi inte kunnat göra den här satsningen. Men när vi nu står inför faktum är det jätteroligt att vi gör den, säger kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C).

Museet ska bli en ”spjutspets i stadens kulturutbud” och utställnings- och tekniksatsningar väntar. Riktigt hur det blir är inte klart än.

– Kanske kan besökare genom AI-drivna installationer prata med Birger jarl eller Gustav Vasa.

https://www.mitti.se/nyheter/stockholm-far-nytt-medeltidsmuseum/repulp!7@yIR7mFeOsmPoOcvCsUqA/

Något nytt

I veckan tog kulturnämnden ett inriktningsbeslut i ärendet. Enligt underlaget väntas kostnaden för själva lokalbytet landa på mellan 55 och 75 miljoner kronor.

Hyran stiger också från två till fem miljoner kronor per år.

Utgifter för hyra av ateljé och magasin tillkommer, samtidigt som utvecklingen av museiverksamheten ska ske med hjälp av bland annat utländsk expertis. Museet ska även agera besökscentrum och ha programverksamhet i Gamla stan. Det väntas kosta fyra miljoner kronor om året.

Oklart när flytten sker

För att tackla kostnaderna krävs att kulturförvaltningen får både ersättning och kompensation, samt 2,5 miljoner om året för att stärka organisationen under flytten.

– Givetvis ska alla delar genomföras kostnadsmedvetet. Det kostar mycket att flytta ett museum, artefakter ska flyttas på ett säkert sätt och samlingar och magasin ska uppdateras. Men vi kan skapa något nytt och har höga ambitioner att bedriva forskning om medeltiden med arkeologin i centrum, säger Jonas Naddebo.

– Vi försöker inte hitta en billig lösning, utan storsatsar för att få till ett nytt besökscentrum som blir en viktig del i Stockholm som kulturstad.

Ett genomförandebeslut väntas våren 2022 och under 2022–2024 står ”planering, kunskapsuppbyggnad, konceptutveckling” inskrivet.

När nuvarande museum stänger och nya öppnar är ännu oklart.