Ett massivt regn och snudd på öronbedövande muller. Så beskriver flera Lidingöbor ovädret som på torsdagskvällen plötsligt slog till.

Enligt Michael Åkerholm, säkerhetschef vid Lidingö stad, var det oväntat.

– Det hade inte gått ut några vädervarningar, säger han.

Snart efter det att han hade fått veta att unga personer hade skadats av blixten vid Högsätra bollplan påbörjade han krisarbetet i kommunen. Kulans fritidsgård var öppen för alla som ville ställa frågor eller bara prata. Även Ansgarskyrkan håller öppet och välkomnar Lidingöbor. Öns skolor har också haft fokus på extra stöd till eleverna under fredagen.

– Det är en fruktansvärt tragisk händelse. Det handlar ju om barn och unga. På ett eller annat sätt berör det hela Lidingö.

900 blixtar – på en timme

Enligt Michael Åkerholm kom ovädret mer eller mindre som en överraskning och var därför svårt att skydda sig mot.

– Vi hade inte fått några vädervarningar, säger han.

Enligt Dagens nyheter registrerades under torsdagskvällen 900 blixtar på en timme i Stockholmsområdet. Då hade SMHI inte utfärdat någon varning.

– I våra vädermodeller hade vi inte sett någon antydan till att det skulle bli väldigt omfattande eller kraftigt, säger Linnéa Rehn Wittskog, meteorolog på SMHI, till DN.

Hon beskriver att åska kan bildas i samband med att det kommer in en kallfront. Den åskan är mycket lättare att förutsäga, eftersom man har den tydliga gränsen mellan varm och kall luft. Men åskan i Stockholm i går bildades i själva varmluften, ett så kallat värmeåskväder.

– Den var en liten åskcell som träffade extremt olyckligt.

Hur det ser ut med åskledare vid kommunens fotbollsplaner kan Michael Åkerholm i dag inte svara på.

– Vi kommer att titta närmare på varför det här hände, säger han.