Hittills i år har 80 personer i Sverige smittats av salmonella efter ha ätit otillräckligt tillagade ägg i exempelvis majonnäs, bearnaisesås, skagenröra, aioli och pasta carbonara. Det skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Fler nyheter från ditt område – prenumerera på Mitt i:s nyhetsbrev Kvarteret!
Smittan misstänks ha koppling till ukrainska ägg som sålts till restauranger via grossister, och till privatpersoner via butiker som inte tillhör de större handelskedjorna.
Svårupptäckt
Men trots misstanken och flera analyser har smittan inte kunnat bekräftas i de ukrainska äggen.
”Att hitta salmonella i ägg är svårt. Bakterien är vanligtvis ojämnt fördelad bland ägg från ett och samma parti”, skriver Livsmedelsverket.
”På grund av att salmonella inte har påvisats har inga återkallanden gjorts”.
Livsmedelsverkets rekommendation är att inte äta råa ägg från andra länder än Sverige, Norge, Finland och Danmark.