Drevvikens glittrande yta krusas av en frisk försommarvind. Vid den röda ladan nära Sköndalsbro bärs det fram kanoter, kajaker och jollar.
– Det är bra segelväder i kväll, konstaterar Sebastian Dahlgren Axelsson, ledare i Sköndals land- och sjöscoutkår.
Scouterna hör till de snabbast växande fritidssysselsättningarna. Kåren i Sköndal är inget undantag. Antalet medlemmar har mer än fördubblats på tio år. Här vid ladan är det verksamhet fyra vardagkvällar i veckan, plus helger.
Kåren har dessutom ett nytt klubbhus i Stora Sköndal, och i höst breddar de verksamheten med familjescouting för barn 0-7 år och deras familjer.
– När jag var yngre var det inte speciellt coolt att vara scout. Nu är det populärt, konstaterar Sebastian Dahlgren Axelsson.
Det är full fart vid bryggan fyra kvällar i veckan.
Mattias Kamgren
Segel och stormkök
Gänget som förbereder sig för att ge sig ut på sjön den här kvällen är upptäckare. De går på mellanstadiet och de flesta har varit scouter i flera år.
– Min mamma anmälde mig när jag var typ två, så jag hade inget val. Jag tror hon gjorde det för att hon trodde jag skulle tycka det var kul. Och det är det, säger Frans Rosvall.
– Man får lära sig en massa knopar, hur man eldar, hur man sätter upp tält, hur man använder ett stormkök, fyller Arvid Lindh och Kid Svensson i.
Många av scoutledarna har själva barn som är scouter. Här håller pappa Sebastian Dahlgren Axelsson koll på sonen Folke.
Mattias Kamgren
Snart visar de sina färdigheter, när de hjälps åt att rigga segel på jollarna som de med gemensamma krafter kånkar ner till bryggan.
Selma Dagsland, Ebba-Li Hellsten och Mathilda Sonde kliver vant ner i en kanot och glider ljudlöst ut på Drevviken.
– Man får vara ute i naturen, säger Ebba-Li Hellsten om vad hon gillar med scouting.
– Man får nya kompisar. Och får åka på hajker och läger, säger Selma Dagsland.
Mathilda Sonde och Selma Dagsland är redo för en tur med kanoten.
Mattias Kamgren
Ledarbrist skapar kö
Men alla som vill bli scouter får inte plats. Till Sköndals land- och sjöscoutkår står över 200 barn i kö, även om inte alla köar för en plats just nu.
Man får lära sig en massa knopar, hur man eldar, hur man sätter upp tält.
För att kunna ta emot fler söker kåren nya ledare.
– För att hålla hög kvalitet behöver vi vara en ledare per fyra scouter, säger Anna Augustinsson som sitter i kårens styrelse.
För att avlasta och korta köerna till de mest populära kårerna, kör Scouterna centralt en kampanj för att få i gång fler lokala kårer.
Så startade Farsta scoutkår i fjol. De är nu 16 barn i årskurs 2-3, och sex ledare, som träffas varannan söndag på ängen vid badet i Farsta.
– Vi fick jättestort gensvar direkt. Vi skulle kunna ha 30 barn till om vi tog in alla som anmält intresse, säger Gustaf Wiberg, ledare i Farsta scoutkår.
Planen är att starta två avdelningar till; en för yngre och en för äldre barn. De har också en egen lokal på gång till hösten.
Vad tror du det stora intresset beror på?
– Jag tror att föräldrar och barn vill göra något där man är ute i naturen och som är ganska kravlöst. Man behöver inte vara bra på bollspel. Det är ett roligt alternativ till alla bra sportaktiviteter som finns i Farsta.
Daniel Smith har fått fart på nystartade Gubbängens scoutkår.
privat
I Gubbis sedan i mars
I Gubbängen finns en ännu färskare scoutkår som också drog i gång som ett resultat av kampanjen. Den startade i mars och har redan 31 barn och elva ledare. Barnen är födda 2014-2016.
– Men vi är ganska flexibla med ålder, säger ledaren Daniel Smith.
Han tillhör egentligen Huddinge scoutkår, men har hjälpt till att få fart på den nya kåren i Gubbängen.
Träffarna är varannan söndag och utgår från Båtparken intill Majrovägen.
– Det är ett fantastiskt område för en scoutkår. Vi brukar samlas och antingen ha aktiviteter i parken eller knalla upp till Majroskogen därifrån, säger Daniel Smith.
Sköndals land- och sjöscouter Femme, Selma, Ebba-Li, Mathilda, Folke, Arvid, Erik, Frans och Kid framför scoutladan vid Drevvikens strand.
Mattias Kamgren