För de flesta lägenhetsboende är det kanske inte något uppseendeväckande i att behöva gå utanför sin byggnad för att slänga soporna, men vid Kista torg 3–5 är läget annorlunda.

Här finns bland annat ett seniorboende, där många har rörelsebegränsningar av olika slag.

Vanligtvis brukar det räcka med att de tar sig till korridoren precis utanför sina ytterdörrar för att kunna slänga soporna i sopnedkasten som finns utplacerade med jämna avstånd.

Sedan november förra året går dock inte det.

Plötsligt sattes gul tejp upp över nedkasten, "tillfälligt avstängt" kunde läsas på skyltar intill. I stället har boende fått gå till provisoriska kärl som står utanför byggnaden.

– Det är under all kritik. Den sanitära biten är en av de viktigaste samhällsfunktionerna vi har. Är det någonstans sådant här ska fungera är det här. Vi är många som drabbas hårt av det här, säger Erling Sundström, som bor i en av seniorbostäderna.

I november förra året stängdes sopnedkasten av.

I november förra året stängdes sopnedkasten av.

Emma Löf Hagström

Rädd för råttor

Enligt Erling Sundström har beskeden om när problemet ska åtgärdas varit otydliga.

– Jag har legat på ansvariga, men inte fått några ordentliga svar. Jag tycker det är skandal att det tar så lång tid, det är snart ett år, jag kan tycka att det inte är så "tillfälligt" längre, säger han.

Han oroar sig inför vintern. I fjol blev det halt och blött när soporna skulle slängas.

– Jag använder ju permobil, och det är inte alls roligt att köra på hala underlag eller snö med den här, det blir guppigt och jäkligt, säger han.

De tillfälliga kärlen blir även snabbt fulla, vilket i sig bringar andra problem, berättar han.

– Då hamnar skräpet utanför, vilket drar till sig råttor. Jag bor på våningen längst ner här, och vågar inte ha balkongdörren öppen längre.

Boende får nu slänga sina sopor i tillfälliga sopkärl utanför byggnaden.

Boende får nu slänga sina sopor i tillfälliga sopkärl utanför byggnaden.

Emma Löf Hagström

Klart till jul

Bakgrunden till att sopnedkasten stängts av är ett driftstopp i sopsugsanläggningen. Det har gått hål i rören, som måste bytas ut för att det ska kunna fungera igen, berättar Arne Brovig, som är ordförande i samfälligheten Kista sopsug, vilka ansvarar för sophanteringen på platsen.

Det har varit svårt att ge klara besked om när allt ska kunna vara klart eftersom det legat mycket byråkrati bakom, berättar han.

– Det är ett skyddsrum där rören är vilket gör det extra krångligt. Det är ett stort jobb med att söka tillstånd, göra teknisk analys, få fram en entreprenör och sådant. Nu är allt i alla fall i gång, förhoppningsvis är det klart till jul, säger han.

Är det rimligt att det ska ta så lång tid?

– Med tanke på projektets omfattning tycker jag inte att det tagit så lång tid.

På Micasa, som äger och förvaltar fastigheten, beklagar man det som inträffat, meddelar förvaltningschef Anders Kjellqvist.

– Det är väldigt tråkigt. Vi ligger på ansvariga så mycket vi kan för att det ska lösas så snabbt som möjligt, men det tar en viss tid. Annars gör vi det vi kan och har tagit på oss att städa extra mycket kring de tillfälliga kärlen, för att undvika problem med nedskräpning och råttor i den mån det går, säger han.