I slutet av våren åtalades sex män för stämpling till mord. Enligt åtalet planerade de misstänkta gärningsmännen att maskera en skytt i heltäckande slöja och barnvagn för att mörda två personer. Men enligt tingsrätten var bevisföringen för svag och nu frias samtliga misstänkta.

– Det jag kan säga är att tingsrättens dom är klok i den meningen att man har värderat bevisningen i förhållande till gärningsbeskrivningen och hur lagstiftningen ser ut, säger Tobias Enochson som är försvarsadvokat.

Enligt åklagaren har de åtalade, som har kopplingar till Turebergsnätverket, använt sig av krypterade telefoner för att kontakta varandra och planera morden. I telefonerna som hittades av polisen ska det ha talats om vapen och flyktbilar.

En lång rad våldsbrott

Det påstådda brottet var det senaste steget i en långtgående hämndspiral. Under sommaren 2019 uppstod konflikten när en person misshandlades allvarligt på en nattklubb av personer med kopplingar till Turegergsnätverket. Kort därefter sköts två män till döds på Malmvägen.

Skjutningen gav upphov till mordplanerna, enligt åtalet. Under 2021 mördades en av de tilltänkta måltavlorna, en 18-åring har senare dömts för mordet. Enligt åklagaren kan de sex åtalade inte kopplas till den gärningen. Trots detta åtalades de sex männen från Turebergsnätverket för stämpling till mord på båda personerna.

Bakgrunden till brottet är alltså komplicerad och så tycker även rätten när de hänvisar till åtalet. I domen kallar tingsrätten åtalet "rörigt" och anser att man inte kan avgöra vad som är straffbart eller inte.

Åklagaren har sista ordet

Männen var frihetsberövade innan domen föll, vilket kan ge rätt till ersättning. Men än så länge är det för tidigt att avgöra saken eftersom åklagarsidan fortfarande har rätt att överklaga.

– Det är lite tidigt att säga. I min klients fall är det inte aktuellt, men i övriga personers fall kan det vara det. Men sista ordet är ännu inte sagt, säger Tobias Enochson.

Nu ska staten stå för rättskostnaderna, som uppgår till drygt 3,2 miljoner kronor.
Mitt i har sökt kammaråklagaren utan framgång.