På nyårsnatten 1 januari 2017 brann Drottningholms förskola på Lovön ner till grunden. För att tillfälligt ersätta byggnaden satte kommunen upp paviljonger och där har förskoleverksamheten huserat sedan dess.

Men trots att det gått snart sju år sedan branden har en permanent lösning inte hittats. Om drygt ett år går det tillfälliga bygglovet ut och om det inte förlängs så behöver förskolebarnen evakueras.

En förälder med barn på förskolan säger att det tycks som om ingenting har hänt sedan branden. 

– Det har varit baracker sedan dess, och de har varit fina, men det är ju ingen permanent lösning. Men ändå verkar kommunen nu helt yrvaken, säger han.

Förutsättning för flytt

För honom var faktumet att det fanns en kommunal förskola på Lovön förutsättningen för att familjen skulle flytta hit. 

– Vi behövde veta att det fanns en förskola där vi var garanterad plats. Vi jobbar inne i stan och vi har ingen turplats på Brommasidan, säger han.

Föräldern vill av personliga skäl vara anonym, men känner inte att det är några kontroversiella frågor han lyfter. 

– Jag är inte alls insatt i var skon klämmer. De skriver i brevet att det är många parter inblandade och de kanske har vänt på varenda sten redan. Jag kan bara konstatera att det låter som om man efter sju år inte har kommit någonstans, säger han. 

Känsligt område

Brevet han hänvisar till skickades till alla vårdnadshavare till barnen som går på förskolan för några veckor sedan. Där skriver kommunen att området där förskolan ligger är känsligt, på grund att världsarvet och Lovö naturreservat, där kommunen arrenderar marken som förskolan står på av Statens fastighetsverk.

– Vi får inte bygga upp förskolan exakt som den såg ut utan vi behöver hitta en permanent lösning som ser annorlunda ut. Och det är en begränsad yta som många olika behov och huvudmän ska samsas på, säger Johannes Pålsson, chef på barn- och utbildningsförvaltningen i Ekerö kommun, till Mitt i Mälarö.

Två andra skolverksamheter ryms på området (se faktaruta) och utöver dem påverkas också de närmaste grannarna, bostadsrättsföreningen vid Skolallén och golfklubben, så väl som Ståthållarämbetet, Riksantikvarieämbetet och länsstyrelsen.

"Inget blame game"

– Det har varit många turer och diskussioner genom åren. Och det här är inget blame game, utan det är oerhört komplicerat. Jag har aldrig varit med om en byggprocess som varit krångligare, säger Johannes Pålsson.

Om det tillfälliga bygglovet inte förlängs så behöver evakueringen av förskolan ske under inför höstterminen 2024. I så fall skulle barnen erbjudas plats i någon av de förskolor som ingår i samma enhet, den nya förskolan i Tappsund eller i Stenhamra.

Men det är hypotetiskt, menar Johannes Pålsson, för hoppet är fortfarande att det ska gå att lösa. 

– Att vi gick ut med informationen nu var för att ge folk en chans att planera. Det finns en uppenbar risk att det tillfälliga bygglovet inte förlängs och om det blir ett faktum så ville vi flagga för det redan nu. Det har jobbats på så länge utan lösning och vi ville vara transparenta med det, säger han.

Sju år utan lösning – det är ju en jättelång tid? 

– Ja det är en jättelångt tid, det tycker jag också. Och jag förstår frustrationen över att vi inte kommit längre. Men det är inte för att vi inte jobbat på en lösning. Vi började jobba med det när två veckor efter själva branden. 

Nya förskolan nästan klar – men öppning dröjer

Till årsskiftet ska den nya förskolan nedanför Ekerö centrum vara klar. Men barnen kommer inte flytta in förrän tidigast under slutet på våren.

Den nya förskolan nere vid vattnet mellan Fredrikstrand och Ekerö centrum, i det som så småningom ska bli ett helt bostadsområde, börjar bli klar.

 Tappsunds förskola är klar utvändigt och arbetet pågår nu inomhus och med att bygga upp förskolegården.

– Det börjar så smått bli färdigt och vi räknar med att allt ska vara klart till årskiftet, säger Johanna Stafström som är kommunikatör på Ekerö kommun.

Öppning dröjer

Men även om huset är färdigbyggt kommer inte själva verksamheten dra igång förrän tidigast till senvåren, och kanske först till höstterminen.

– Glappet mellan färdigbyggd förskola och verksamhetsstart beror på att det inte finns så många förskolebarn i kö till januari, vilket i sin tur beror på att de planerade bostäderna vid Ekerö strand inte är klara, säger Johanna Stafström.

Förskolan kommer så småningom ha fem avdelningar med rum för mellan 80 och 100 barn, men så många kommer det inte vara från början.

Kan ändras snabbt

– Minimum för att öppna förskolan är täckning för cirka två avdelningar som planen ser ut just nu. Saker kan ändras snabbt och ser vi att det fylls på med barn genom till exempel ökad inflyttning så kan vi öppna upp tidigare, säger Johanna Stafström.

Eventuellt kommer också plats behövas ge till barn från Lovön. Om Drottningholms förskola behöver stänga är Tappsunds förskola nämligen en av de förskolor som barnen därifrån kommer evakueras till.

Kan köa efter nyår

Föräldrar kommer kunna sätta sina barn i kö till den nya förskolan efter årsskiftet när förskolan är klar.

Det är ännu inte bestämt vilket rektorsområde förskolan kommer tillhöra.

Inspirerad av Erskine

Förskolan är i två våningar med fem avdelningar.

Bygget började i augusti 2022 med Bygg Dialog som totalentreprenör.

LLP Arkitektkontor har ritat förskolan. De ritade även Stamvägens förskola som öppnade i Träkvista i augusti.

”Den exteriöra såväl som den interiöra gestaltningen har tagit inspiration från områdets äldre bebyggelse där Ralph Erskine varit tongivande arkitekt av Ekerö centrum med en variation av kulörer och materialval”, skriver arkitektfirman på sin webbsida.

Källa: Ekerö kommun/LLP Arkitektkontor

Tappsunds förskola ligger i den som så småningom ska bli ett helt nytt bostadsområde. Brädgårdsvägen 1 är den nya adressen.

Tappsunds förskola ligger i den som så småningom ska bli ett helt nytt bostadsområde. Brädgårdsvägen 1 är den nya adressen.

Mikael Andersson

Nya förskolan nästan klar – men öppning dröjer

Barnen flyttar först till sommaren